Furcsa rádiójelet fogtunk egy másik naprendszerből

2016. augusztus 30. 10:44

Furcsa, kiugró rádiójelet fogtak orosz asztronómusok egy Földtől kilencvenöt fényévre lévő csillag felől még májusban. Senki sem állítja, hogy idegenek jelét fogtuk, ahhoz azonban elég érdekes a találat, hogy folyamatos megfigyelés alá vegyék a kérdéses területet. A Naphoz hasonló csillag körül egyébként kering egy Földnél tizenhatszor nagyobb exobolygó.

2016. augusztus 30. 10:44

Még május tizenötödikén furcsa, a szokásostól eltérő rádiójelet fogtak orosz kutatók a Karacsáj-Cserkeszföldön található RATAN-600 rádióteleszkóppal a kilencvenöt fényévre lévő Herkules-csillagképből – írja a Centauri Dreams blog. A jel forrása, a HD164595 csillag hasonló a Naphoz, és kering körülötte egy Földnél tizenhatszor nagyobb exobolygó. A blog szerint a kutatók úgy gondolják, ha idegen faj jelét fogtuk, akkor a civilizáció a Kardasev-skálán egyes vagy kettes szintű lehet, bár korai lenne még erről beszélni.

A kutatók annyit mondtak: kicsi a valószínűsége, hogy zajról van szó, így a területet érdemes folyamatosan figyelni. A blog által ismertetett tanulmányt az IAA SETI állandó tanácsa fogja megvitatni szeptember végén.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakNézelődök
2023. március 25. 15:59
Aligha nem Köbükitől jött az üzenet
noMores
2016. augusztus 31. 16:51
Orbán bolond tanácsadójának üzentek az UFÓk:)
Zokni
2016. augusztus 31. 16:49
"Na akkor a szkeptikus Vágóék mehetnek is meggyőződni róla." - írja, kihasználva az alkalmat, hogy az ellenszenves társaságnak odavághasson egyet. De miért? Ártottak Önnek valamivel?
Zokni
2016. augusztus 31. 16:49
"elfogyott a pénz és most érdekelné őket a Bokros Lajos felező nyugdíjreform." - írja, hogy pocskondiázhasson. Jelenleg úgy néz ki, hogy a nyugdíj reform nélkül is fele a réginek. Csak nem mondják ki. Illetve "svéd nyugdíjrendszerről" gágognak. Vagy hápognak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!