Augusztus 20. körül kezdik el szüretelni az irsai olivért

2016. augusztus 09. 12:28

A Bujdosó Pincészet a napokban végezte el az irsai olivér próbaszüretét, hogy meghatározhassa a szüret időpontját. A dél-balatoniak ezalapján úgy kalkulálnak, hogy augusztus 18-án már szüretelhetik a népszerű szőlőfajtát.

2016. augusztus 09. 12:28

A próbaszüret során, amelyet augusztus elejétől minden héten elvégeznek, a szőlő több szempontból analizálható, így megállapítható többek között a cukor- és savtartalma, illetve pH-értéke is. A kapott adatok és a várható időjárás határozzák meg elsősorban a szüret időpontját, amely idén várhatóan augusztus 18-án kezdetét veszi a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetnél, tudtuk meg a pincészettől.

A Dél-Balatoni Borvidéken idén egyébként átlagosan 25-30 százalékkal kisebb terméshozamra számíthatnak a boros gazdák, ahogy a balatoni régió valamennyi területén. A termésmennyiség csökkenését elsősorban a tavaszi fagy okozta, a virágzás alatti hűvös idő pedig a kötődést érintette hátrányosan, mert sok magvatlan bogyó keletkezett. Mindez csak a fürtzáródásnál, azaz a mostani időszakban mutatható ki.

A Bujdosó Pincészet a tavalyi termésmennyiségükhöz képest idén a balatoni borvidékek átlagánál jobb eredményekre számíthat, 20 százalékos terméshozam-csökkenéssel kalkulálnak. Jelenleg a rendezvények mellett a szőlőmunkálatok finomhangolására összpontosítanak, folyamatosan végzik a hajtások és fürtök válogatását, így semmi akadályát nem látják az irsai olivér szőlőjük augusztus közepi szüretének.

A dél-balatoni borvidéken egyébként elindult már a szüret: a Varga Pincészet szedte ott múlt héten a csabagyöngyét. A pince azt írta, 14-es mustfokú a termés.

Amerika választ! Kövesse élőben november 5-én a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján!

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. november 19. 11:51
A 14-es mustfok, az nagyon jó lesz! Nagyapámék is ennyivel szüretelték a Noah-t, mag az Elvirát. Hát ... felejthetetlen borok voltak, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!