Öt tokaji hárslevelű, amit szívesen innánk a nyáron

2016. május 31. 21:40

A nyár előtti utolsó igazán nagy kóstolót tartották meg a Vajdahunyadvár kerengőjében, ahol a Hárslevelűk Éjszakáját rendezték meg harmadik alkalommal. A kóstolón több borvidék hárslevelűit is meg lehetett kóstolni, ám a kedvenceink mind Tokaj-Hegyaljáról érkeztek.

2016. május 31. 21:40
Jenei Balázs

Harmadik alkalommal rendezte meg a Furmint Február szervezőcsapata a Hárslevelűk Éjszakáját, amely délután-este csak a hárslevelűkről szól. Idén huszonhárom borászat mutatta meg, hogy szerinte milyen a furmint leszármazottja, így egy nagyon kellemes hangulatú, bormennyiségben is belátható kóstolón vehettek részt azok, akik május 26-án ellátogattak a városligeti Vajdahunyadvár melletti román stílusú épület kerengőjébe, amely jó idő esetén az egyik leghangulatosabb budapesti kóstolóhelyszín.

A jó időre és remek társaságra való tekintettel mi is végigkóstoltuk a teljes vertikumot. Bár volt hárslevelű Somlóról, a Mátrából és Villányból is – a Hummel pincészet két narancsbort is hozott, ami kellően izgalmas volt –, végül a kedvenc boraink mind Tokaj-Hegyaljáról kerültek ki.

Az öt kedvenc mellé választottunk egy könnyedebb bort is, amelyet bármikor kinyitnánk a kánikula elviselésére, de a többit sem vetnénk meg a nyáron sem.

Lenkey Pincészet hárslevelű 2009

Nem ez volt a kóstoló legidősebb száraz bora, mivel Lenkey Géza egy 2005-ös bort is mutatott a kóstolón. Mindkét bor megmutatott valamit abból, milyen egy szépen érő hárslevelű. A 2009-es most rendkívül jó állapotban van. Kortalan, letisztult, lecsiszolt bor. A kezdődő érett jegyek mellett még friss virágos fűszeres jegyek is jellemzik. Picit sós-ásványos karaktere is van a hat mádi és egy bodrogkeresztúri dűlő terméséből készült bornak. Magasabb sav, egyenesség, remek egyensúly jellemzi, izgalmas, és talán a csúcsán is van, de ezt a formáját még hosszan tarthatja.

Balassa Bor Betsek hárslevelű 2011

Balassa István Betsek-dűlőből készült 2011-es furmintja a Furmint Februáron tarolt, most a testvér, a hárslevelű lépett színre, hogy sokak kedvence legyen a kóstolón. Remek állapotban van ez a bor is, gazdag, nagyon fűszeres, mézeskalácsos kicsit, amely mellett megjelennek a virágok és minimális érettség is. Lágyabb, hömpölygőbb bor, mint a Lenkey – ahogy ezt a borásztól megszokhattuk –, de a nagy test és koncentráció ellenére mégis jól iható. A Lenkey és a Balassa nagy versenyt futott a kóstoló legjobb bora címéért, mindkét bor megérdemli ezt az elismerést. Nem hétköznapi bor egyik sem, így egy csendesebb, ünnepibb nyári napot, estét keressünk hozzájuk.

Holdvölgy Betsek Expression 2012

Nehéz elszakadni a mádi Betsek-dűlőtől, amelyből a Holdvölgy is készít hárslevelűt. A Holdvölgy Betsekjét őszibarackos, virágos jegyek dominálják, kicsi sóssággal, amit kiegészítenek a hordós és a dűlőre jellemző meleg, mézeskalácsos fűszerek. Magasabb savak, és kisebb test jellemzi mint a Balassát, de egy kis érettség már ezen a bor is érződik. A Holdvölgy Betsekjét mi ebéd mellé innánk, ami után beleférne egy délutáni szieszta.

Gizella Pince Szent Tamás 2015

Sokan hoztak 2015-ös még nem forgalmi tételt, vagy mintát a kóstolóra. Így volt ezzel Szilágyi László is, aki a Szent Tamás-dűlő már letöltött, de forgalomba még nem került hárslevelűjét hozta el. A bor méltó utódja lesz a 2013-asnak, amelyet az egyik legjobb bornak tartottak sokan a borvidéken, nem véletlenül nyerte meg a Hárslevelűk Éjszakája előkóstolóját is, ahol huszonnégy 2013-as hárslevelűt kóstolhattunk végig vakon.

A 2015-ös remek struktúrájú, a korty a pincére jellemzően tiszta és cizellált. Virágok, fűszerek, pici trópusi gyümölcs és barack, ami megjelenik az ízben, amelyet a sós, kicsit füstös ásványos karakterek egészítenek ki. A hordós érlelés jegyei még érezhetőek, ahogy az is, hogy még fiatal a bor, és igényel egy kis időt még, hogy összecsiszolódjon, de remek bor lesz belőle később. Sajnos mivel még nincs forgalomban, Tokajba kell látogatni azért, hogy egy nyári estén kinyissuk.

De erről remek élményeink voltak tavaly nyáron.

Bihari Pince Bomboly 2015

A kóstoló egyik kellemes felfedezése a kevésbé ismert mádi Bihari pincészet 2015-ös Bomboly-dűlőből származó bora volt. A bor hordóban spontán erjedt és tartályban érlelték. Az ásványos-sós jegyek dominálják, kellően gazdag. Mellette főleg a hárslevelű virágos jegyei jelennek meg. Közepes testű, jól iható, kicsit tartalmasabb bor a nyári napokra. Magában is fogyasztható, de ebéd mellé is megállná a helyét.

+1: Basilicus Szőlőbirtok hárslevelű 2015

A tarcali Basilicus Szőlőbirtok hárslevelűje a Mestervölgy és a Lapis-dűlőből származik, és a kóstoló borai közül ez volt az, amit leginkább egy nyári iszogatáshoz el tudnék képzelni. Zöldes jegyek jellemzik, zöldalma és zöldkörte főleg. Remek savai vannak, könnyed, kerek bor, aminek van elég tartalma is. Nagyon tiszta, jó ivású bor, hamarosan forgalomba is kerül, a nyárra remek választás lehet. Csavarzáras, így a dugóval sem kell bajlódni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sapuh
2016. június 07. 14:03
És még mennyi jó hárslevelűt ki lehetne emelni. Szuper kezdeményezés a HÉJ, de még ennél is sokkal nagyobb figyelmet érdemelne a fajta. Legalább akkora potenciál van benne, mint a furmintban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!