Egyedülálló Giotto-másolatot találtak egy mezőségi templomban

2016. február 16. 15:52

14. századi freskót találtak a mezőségi Kiszsolnán egy romos templomban a Möller István Alapítvány építészet- és művészettörténészei. Ehhez hasonló csak három másik van a világon. A kiszsolnai templomot ugyanakkor az összedőlés veszélye fenyegeti.

2016. február 16. 15:52

A Mezőség középkori építészeti kincseit kutatták a Möller István Alapítvány kutatói, amikor rábukkantak a 14. századi freskóra a romos kiszsolnai templomban - írja a Főtér.

Az eredetije Giotto úgyevezett Navicella-mozaikja, melyet a Szent Péter-bazilika számára készített az 1300-as években. Nevét onnan kapta, hogy a hajózó (navis: hajó) apostoloknak megjelenő, vízen járó Jézust ábrázolja.

Hasonló másolat mindössze Pistoiában, Strasbourgban és Firenzében található. A nagy jelentőségű freskó folyamatosan pusztul, a kiszsolnai templomot az összedőlés fenyegeti. A leletről a kutatók február 18-án, a budapesti FUGA Építészeti Központban számolnak be egy konferencián. 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. február 16. 18:41
Ha románok találják meg, vagy megsemmisítették volna, vagy egy ősi román művész ősi román földön talált műveként mutogatnák.
kizökkentidő
2016. február 16. 17:14
Ezer év múlva Órbán-kóri stadionokat fognak feltárni.A "jobban élünk, mint négy éve" tábla egy darabja is felbecsülhetetlen érték lesz majd.
GV0917
2016. február 16. 16:50
Micsoda faxni egy pingálmány miatt? Támogatni a klerikális reakciót, a keresztény kurzust? Hány léegeztető gépet lehetne venni az ilyen ócskaság restaurálásának árából? Miközben éheznek a gyerekek!? Új éhségmenetet!!!Pedagógusok, csatlakozzatok! Keressétek elő a két "FŐBOHÓCOT"?Nem lett belőlük miniszter... Mert mi szeretne lenni kis Balázs? -tűzoltó és katona- vadkendert szedegető Juhászra viszont nincs szükség..
balbako_
2016. február 16. 16:30
Meg kell menteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!