Karácsonyi lidércnyomás

2015. december 27. 14:14

Nem pihentek a hekkerek karácsonykor sem, hadat üzentek a magyar kormánynak és tönkretették milliónyi játékos ünnepét is, hiszen összeomlott a Steam videojátékos szoftveroldala is december 25-én. Az első fenyegetés hoax-gyanúsnak bizonyult, a Valve oldalát ért támadásról viszont közben kiderült állítólag egy rossz konfigurációs fájl frissítése miatt okozott problémákat. Hekkerek nélkül már nincs karácsony!

2015. december 27. 14:14
Jason Schreier

Azt régóta lehet tudni, az ünnepek alatt, különösen, ha az nagy népességet érint a hekkerek vagy magukat annak beállító csoportok önreklámozásba kezdenek. Egy egyszerű támadás is sokkal nagyobb hírértékkel rendelkezik, mintha azt egy nyári hétvégén tették meg volna. Így a Magyarország és annak kormányának küldött videóüzenet sem volt meglepő, amit az állítólagos Anonymous csoport küldött, hiszen a törököknél is arcoskodtak mostanában. Az viszont elég érdekes, hogy régóta figyelik a magyar történéseket és nem tetszik nekik, hogy a kormány diktatúrává változtatta az országot. Az egész nagyon amatőr és hoax-szagú, de azért tettek már ellene feljelentést is az ünnepek alatt. (További információt itt olvashatnak a kiber-fenyegetésről olvasóink.)

A Steam összeomlása viszont sokkal látványosabbra sikeredett, hiszen személyes adatok kerültek nyilvánosságra, be is zárták az áruházat rögvest, aztán az egész mizériát azzal magyarázták, hogy egy konfigurációs fájl volt a ludas, vagy egy rendszergazda ünnepelt kicsit magából túl kivetkezve, gondolhatja az egyszeri neten szörfölő magyar állampolgár. Mellékesen soha nem volt még karácsony úgy, hogy ne emberkedtek volna a kezdő vagy haladó hekkerek még a legutóbbi 7 évben.
 
 
Mi is történt akkor pontosan?  Karácsony első napján késő éjjel omlott össze a Valve cég Steam nevezetű szoftverboltja. A nagy ajándékosztás után és a bejglimámor közepette egyszer csak azt vették észre az éppen online lévő játékosok, hogy a bolt nyelve oroszra váltott, majd az eddig ismert profiljuk egy más Steam felhasználó adatait mutatta (az email címmel, eddigi vásárlási adataival, sőt a kártyájuk számának utolsó 4 karakterét is mutatva). Nyilván a Valve az első rémülettől való felocsúdása után csak egyet tehetett, lekapcsolta a boltot azonnal. Pont akkor, amikor mindenki itt nyomult, mert a karácsonyi szuper leárazások miatt most szinte mindent olcsón, fél vagy negyedáron szerezhetett be a virtuális áruházból.  Hivatalosan nem erősítette meg a Valve akkor hekker támadás vagy belső rendszerhiba volt-e a galiba okozója, de  26-án 00.26-ra visszaállt eredeti verziójára a rendszer, mindenki már a saját oldalát látta. Ezután az ilyenkor szokásos módon, aki adott magára meg is változtatta a belépési adatait, mert ugye nem tudni ellopták-e azokat vagy sem, ennyi adatot meg leszívni elég macerás még profi hekkereknek is. De megnyugodhattak a paranoiás júzerek is, mások adataival nem lehetett belépni a rendszerbe, persze a személyes adatokat sok másra is fel lehet használni, a digitális személyiséglopás ma már mindennapos sajnos. Mindenesetre most várja mindenki a karácsony után mi lesz a hivatalos verzió a Stream üzemeltetője szerint, illetve folytatódik-e az akció, hiszen sokan elestek a kedvezményes vásárlástól a hiba vagy támadás miatt.
 
 
Hogy miért volt kínos ez a cégnek? A Steam-en jelenleg majdnem 7000 játék található és 125 millió felhasználója van világszerte. Mint virtuális platform megkerülhetetlen, aki nem kalóz verziókat tol, az példádul az online kapcsolatot igénylő játékokat csak így működtetheti (Fallout 4 és trendi társai). El lehet képzelni hányan vártak már arra a rokonok kényszerű karácsonyi látogatása után egy kicsit játszanak végre, ehelyett jött a Gamer Armageddon. Nem beszélve arról, ha valaki ajándékba kapta a Fallout 4-et most elég szépen káromkodhatott, mert még ki sem próbálhatta. Illetve vajon el is hiszi, hogy tényleg újra biztonságosan működik majd a rendszer? Mellesleg sokan panaszkodtak már eddig is, hogy elég lukas és bugos a Steam rendszere, nem kellene addig várni, míg valaki majd feltöri. Kérdés még mindig az, magától tényleg egy rendszerhiba miatt vagy arra hekkerekkel rásegítve omlott össze a rendszer. Ön bízna egy olyan szolgáltatásban, ami akkor omlik össze, amikor éppen használni szeretné? Úgy tűnik a szép új online internetes világ minél inkább kötelezővé válik, annál inkább sebezhető lett.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!