Poszméhek tanítják vezetni az okosautókat

2015. november 23. 16:00

Mi köze a poszméheknek az intelligens közlekedéshez, hogyan alkalmazhatók az evolúció csodái járművek egymás közötti kommunikációjára?

2015. november 23. 16:00

A Worcester Műszaki Intézet kutatói a poszméhek navigációját tanulmányozzák. Az állatokról begyűjtött információkkal az okosautók működését akarják biztonságosabbá tenni.

A projekt az összekapcsolt járművek egymás közötti kommunikációjára keres megoldásokat. Az autók sebességről, útirányról, célokról cserélnék ki adataikat, amelyekkel a vezető és a gyalogosok biztonságát növelnék.

Azért választották a poszméheket, mert ezek az állatok információkat osztanak meg egymással, utána pedig egyénileg cselekednek. Robert Gegear biológus a táplálkozási szokásaikat vizsgálja, Alexander Wyglinski informatikus az adatok alapján készít modelleket összekapcsolt autók számára.

„Az evolúció megtanította a túlélést ezeknek a rovaroknak. Mi csak kölcsönvesszük, amit az anyatermészet tökélyre fejlesztett” – nyilatkozta Wyglinski.

A tényleges alkalmazás előtt létrehoznak és tesztelnek egy, a poszméhek adatain alapuló autóhálózatot. Fejlesztésük hasznosulására öt éven belül kerülhet sor.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!