Mi történik az agyukban egy kortárs galériában

2015. november 14. 09:30

Az University of Houston kutatói 400 ember agytevékenységét vizsgálták, miközben azok a Menil Collection kortárs művészeti gyűjteményét járták be fejükön egy EEG szettel. Kiderült a férfiak és a nők is másként élik át a művészetet.

2015. november 14. 09:30
Jeannie Kever

Az University of Houston kutatói 400 ember agytevékenységét vizsgálták, miközben azok a Menil Collection kortárs művészeti gyűjteményét járták  és élvezték a műalkotásokat fejükön egy EEG szettel. Az adatokat szimultán vizsgálták online egy speciális laboratóriumban, ez volt az első olyan kísérlet, amiben felfedték azt, mi történik pontosan az agyunkban, amikor egy műalkotást szemlélünk és értelmezünk.Vagyis kontextuális agytevékenység vizsgálatot folytattak, hasonló vizsgálat történik egy EEG során is, de akkor nem célzott ez, csak az agyi tevékenységek általános vizsgálatára és annak normális voltára irányul (vannak-e blokkolt területek vagy sérült idegpályák).

A vizsgálatok során kiderült mely központok lépnek kapcsolatba a műalkotások szemlélése és esztétika élvezete során, azok milyen területeket aktiválnak, hova és mivel kapcsolódnak (magát az esztétikum által kiváltott neurális folyamatot kísérték nyomon). Megvizsgálták azt is mennyire más területek kerülnek izgalmi állapotba, mint más hétköznapi tevékenységek során pl. olvasás, tévézés. A legmeglepőbb az volt, hogy a műtárgyakat egy férfi és nő másként „látja”, de az életkor is számít, más idegpályákat kapcsol össze egy fiatalnál, mint egy idősebbnél, derült ki a kísérletből. Mire volt jó ez a kísérlet? A jelenlegi EEG-s vizsgálatokat lehet velük finomítani és testre szabni, a megfelelő idegpályák stimulására, az azokhoz kapcsolódó érzetek kiváltására így már eleve tudnak sebészeti beavatkozások után is teszteket készíteni. A kutatások másrészt a neurológusok Big Data adatbázisába is bekerültek, itt dolgoznak különböző betegségekhez kapcsolódó „ideg lenyomatokkal” már, de a vállalati döntéshozásban is felhasználták ezeket a mintákat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!