Garantált lesz a reggelig tartó menetelés az idei Bónuszon

2015. november 16. 11:15

Szombaton rendezik meg Közép-Kelet-Európa legnagyobb egynapos e-zenei fesztiválját, a Bónuszt. Idén a mai zenei trendnek megfelelően az EDM neves képviselői felsorakoznak majd. A line up alapján garantált lesz a reggelig tartó menetelés.

2015. november 16. 11:15
Balogh Krisztina

November 21-én, szombaton rendezik meg Közép-Kelet-Európa legnagyobb egynapos e-zenei fesztiválját, a Bónusz Fesztivált. A főszervező, a Deadcode Production mellé idén csatlakozik a Thunder csapata is, akik egy különálló teremben prezentálják a mai zenei trendnek megfelelően az EDM neves képviselőit.

A Bónusz eredetileg még az egykori Budapest Parádé afterpartyjaként funkcionált, de a parádé megszűnése után a korábbi szervezőknek köszönhetően életben maradt, nem kevés elektronikus zenei rajongó legnagyobb örömére. 2009-ig még szokásosan augusztus végén rendezték meg, azonban 2010 óta jobbnak látták a szervezők átrakni őszre az eseményt. Indokolt volt ez a lépés, hiszen egyre nagyobb teret hódítottak a nyári outdoor fesztiválok, így pedig az őszi szezon korábbi űrjét kitöltve, egész évben el vagyunk látva nagyszabású tömegrendezvényekkel.

Az egyre nagyobb és népszerűbb headlinerek megválogatásával együtt a rendezvény nívója és megítélése is radikálisan növekvő trendre váltott. Következményeként egyre magasabbak lettek a látogatói számok. A Bónusz korábbi helyszíneit kinőve, 2010-től mostani állandó, méreteiben is impozáns rezindeciájára, a Hungexpo területére költözött. 

Ám mégsem a múltja miatt vált ki késztetést – és csak a részvétellel megnyugvást adó nyughatatlanságot – a megjelenésre az underground zenei stílusok hívői közt, hanem egy pillanatnyi, intuitív első benyomás, amint a szórólapra nézve megpillantjuk a fellépők nevét. Amint realizáltuk, hogy mégis mivel állunk szemben, véráramunkban beindul a pezsgés, egy ún. alapfeszültség, talán ahhoz hasonlatos, mint amikor Szenteste megpillantjuk a nevünket a legnagyobb ajándékdobozon, de sajnos a csomagbontás előtt még le kell küzdeni a halászlevet. A kicsomagolás pillanata november 21. este tíz óra lesz, a kicsomagolás helyszíne a Hungexpo bármelyik arénája, ahol átélhetjük az első kiállás utáni lábdobot amint mellbe csap bennünket. Aztán pedig következhet a még nagyobb izgágaság és a reggelig tartó menetelés.

A line up-hoz talán felesleges bármit is hozzáfűzni. Csak a mi kedvünkért jönnek a sokadszorra visszatérő ismertebb nagy nevek a világ minden szegletéről és az itthon kevésbé ismert fiatalabb, újhullámos előadók. Ami azonban dicsérendő a szervezők részéről az az, hogy az idei line up különösképp kedvez a technón belül is keményebb ütemeket kedvelőknek, így garantált, hogy a legnagyobb aréna ösvényei záróráig maximálisan kitaposottak lesznek. Bár ösvényeket a szó valódi értelemben nehéz lesz találni a garantált teltház miatt. 

Az év egyik legjobban várt eseménye a Bónusz, egy teljes magyar techno kultúrhalmaz kihagyhatatlan eleme: mostanra talán bátran lehet bástyának is említeni. Kiemelendő, hogy külön utazásként értelmezi a különböző helyszíneken a techno műfajon belüli fragmentációját az ismert, a klasszikus és a feltörekvő külföldi, illetve a magyar művészeken át. Ami még jobb, hogy bármikor is kapcsolódunk be az egyes utazásokba, biztosan nem érezzük magunkat semmiről sem lecsúszottnak, fél óra alatt is teljes képet kapunk az előzményekről és fix ideált állítunk fel az elkövetkező órákat illetően, amely, ha azonos a korábbi spekulációkkal azért, ha nem, akkor pedig azért lesz megismételhetetlen élmény.

Bizakodóak vagyunk, hogy a jövőre nézve is biztosított lesz „stílusszilárdító” ereje, hiszen mellékágként a kezdetek óta csatlakoznak a mainstreamebb jellegű műfajok a Bónuszhoz, de bármelyik korábbi eseményre is gondolunk, a közös nevező mindig is a techno és az ahhoz közeli kevert műfajok voltak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!