Most pedig olvassa el, melyik termék milyen okból lett hungarikum.
1. Debreceni páros kolbász
A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Fazekas Sándor reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.
2. Fröccs
Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti, fűzte hozzá.
3. Bajai halászlé
Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente, így Fazekas.
4. Kamillavirág
A miniszter a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezte a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.