Alacsonyabb termést, de jobb minőséget várnak a francia borászok. Beaujolais-ban már szüretelik a primőrnek valót, vélhetően a csökkenő piacra való reagálnak azzal, hogy 25 százalékkal kevesebb termést várnak.
A szárazság miatt a tavalyinál valamivel alacsonyabb termésre, de nagyon jó minőségre számítanak idén a francia bortermelők. Jó évjárat várható idén kiváló érettséggel, ízekkel, és ígéretes erjedéssel, mondta ennek megfelelően hétfőn Jérôme Despey, a FranceAgriMer nevű állami borászati tanácsadó vállalat elnöke.
Több is lesz, meg nem is
A francia mezőgazdasági minisztérium becslése szerint idén 46,5 millió hektoliter bor termelése várható, ami a szárazság miatt egy százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésnél, de az elmúlt öt év átlagánál (45,6 millió hektoliter) nagyobb lesz.
Az előrejelzést azért is várta a nemzetközi bortermelői világ, mert Franciaország tavaly ismét visszanyerte a legjelentősebb bortermelő ország státuszát. Az azt megelőző két évben a hűvös idő és az esőzések miatt volt alacsonyabb a termés. A nyár eleji kánikula ellenére viszont a szőlő idén nagyon jó minőségű.
Kevesebb primőr
A keleti országrészben, Burgundiában és a Beaujolais vidékén, ahol hétfőn kezdődött meg a szüret, a szőlőszemek kicsik, főleg a vörös borok számára. Itt idén 11 százalékos termeléscsökkenés várható a tavalyi évhez képest, csak Beaujolais-ból várhatóan 25 százalékkal lesz kevesebb. Champagne-ban is 11 százalékkal kevesebb termés, mintegy 2,6 millió hektoliter várható. Ezenkívül még Charentes-ban 6, Elzászban pedig várhatóan 2 százalékkal kevesebb bort termelnek idén, mint tavaly.
A leghíresebb és legnagyobb francia borvidéken, Bordeaux környékén a szüret egy héttel korábban kezdődik, mint tavaly, és az ország más részeihez hasonlóan egy százalékos visszaesés várható: idén 5,6 millió hektoliter bordeaux-i készülhet.