Hat mintát kóstoltunk, mindegyiket vakon, számozott, címke nélküli ásványvizes palackkal. Több dologra is kíváncsi voltam: mennyiben nyújt fröccsszerű élményt egy házilag készített, majd órákra a hűtőbe elrakott bor+szóda kombó? Felülmúlja-e az osztrák palackozott fröccsöt a magyar? És vajon kiszúrja-e egy laikus zsűri, ha egy fröccskóstolón nem fröccs, hanem gyöngyözőbor kerül a pohárba?
*
A fröccsök öt tulajdonságát értékeltük, mindegyikre legfeljebb két pontot lehetett adni: színre, szagra, ízre, széndioxid-tartalomra, valamint az összképre. A 2 pont tökéletes élményt jelentett, az 1 pont azt, hogy lehetett volna jobb is, a 0 pedig ha valami nem stimmelt. 10 pontot lehetett elérni.
Háromórás házilag készített fröccs – első minta
A Danubiana aldis cserszegi fűszeresét (599 forint) kevertem össze 1:1 arányban szénsavas ásványvízzel, három órára betettem a hűtőbe, hogy ezzel kezdjük a tesztet. Tipikus átlagfröccs, kevés benne a szénsav, de jólesik inni a 38 fokos kánikulában – körülbelül így lehet összegezni a véleményeket. Belövőbor lévén ezt nem pontoztuk.