Ismét megrendezik az Egri Bikavér Ünnepét: július 9. és 12. között az Érsekkertben 32 borászat 119 féle borával, 19 étterem ételeivel, valamint számos koncerttel és kísérőprogrammal várják a látogatókat – hangzott el a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán Egerben.
Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: a Bikavér ünnep a borvidék és a város legjelentősebb, de országos viszonylatban is kiemelkedőnek számító boros rendezvénye. Felidézte: az egri borászok a világ legjelentősebb borversenyén, Bordeaux-ban idén is kiemelkedően szerepeltek, 31 éremmel tértek haza.
Rázsi Botond egri alpolgármester arról beszélt, hogy a bikavér a várral együtt határozza meg azt, hogy miről szól Eger. Közlése szerint a város a tavaszi Egri Csillag Fesztivált kétmillió, a Bikavér-ünnepet pedig négymillió forinttal támogatja.
Tarsoly József egri hegybíró felidézte: az Egri Bikavér története több mint száz esztendőre nyúlik vissza, mikor Grőber Jenő egri szőlő- és bortermelő a századelőn először megalkotta ezt a vörös cuvée-t.
Elhangzott az is: a Bikavér ünnep különlegességét az adja, hogy az itt felvonultatott minden bikavérhez a borgasztronómusok külön ételeket készítenek. A Magyar Gasztronómiai Szövetséggel kötött együttműködés értelmében pedig a bor-étel párosítások harmóniájáról szakemberek mondanak véleményt.