Italra cserélnék festményeiket orosz művészek

2015. február 12. 20:56

Marc Chagall és Salvador Dalí is készített címkéket a Mouton-Rothschild üvegeire egy láda borért cserébe, a mai kortárs művészek miért ne adhatnák el képeiket egy-egy üveg jobb szeszesitalért? Szentpétervári művészek ebben látják most a lehetőséget.

2015. február 12. 20:56

Alkohollal fizethetnek a látogatók egy pénteki szentpétervári művészeti rendezvényen, írja a BBC. A Művészet alkoholért elnevezésű rendezvényt február 13-án tartják, egy nappal Valentin-nap előtt, a szervezők szerint mindazoknak, akik a művészetbe szerelmesek.

A látogatók ezúttal otthon hagyhatják a pénztárcájukat, a művészek inkább alkoholt várnak fizetségként a műveikért cserébe. „Jobban értesz az alkoholhoz, mint a művészethez? Többet költesz ivásra, mint amennyibe a mi munkáink kerülnek? Hagyd ezt, és cserélj értékes italokat felbecsülhetetlen festményekre” - olvasható a szigorúan csak 18 éven felülieknek szóló esemény beharangozója a VKontaktye portálon.

A szervezők szerint egy, az 1920-as és 1930-as években még elterjedt gyakorlatot élesztenek újra a rendezvénnyel. Picassótól Ilja Kabakovig minden jól ismert művész ezt csinálta. Többek között Marc Chagall és Salvador Dalí is készített címkéket a Mouton-Rothschild üvegeire egy láda borért cserébe, nyilatkozta a csoport egy ukrán portálnak.

Azonban sokan kritizálják a rendezvényt a közösségi médiában, néhányan pedig azt gondolják: az eseménnyel a szervezők az alkoholt reklámozzák. A VKontaktye egyik felhasználója szerint legközelebb cigarettára vagy drogokra fogják csereberélni a festményeiket, Ukrajnába vagy Európába kellene menniük a projektjeikkel, Szentpéterváron nem szabadna egy üveg whisky szintjére lehúzni a művészetet.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik