Üzleti úton Frankfurtban? Átutazóban autóval? Vagy csak egy hétvégi kiruccanás? Mindegy is, a lényeg, hogy egy nap alatt pont bele lehet kóstolni egy borvidék életébe, hogy aztán a későbbiekben szabadulni se lehessen tőle. Akkor most irány a Rheingau.
A Rheingau az egyik leghíresebb német borvidék: Frankfurttól harminc kilométerre kezdődik Wallufnál és negyven kilométeren keresztül egészen Lorchhausenig tart. A Rajna északi partját édesborai tették híressé és naggyá. A jó háromezer hektárnyi borvidéken leginkább, vagyis nyolcvan százalékban a rajnai rizling (továbbiakban: rizling) terem, de sokan foglalkoznak vörösborral is, pinot noirral főként.
A frankfurti reptérről másfél óra alatt Geisenheimben vagyunk vonattal, itt leszállunk és elindulunk felfelé, a szőlődombok irányába. Nem igazán van kitáblázva semmi, valószínűleg azért, mert nem lehet eltévedni. Úticélunkat már messziről látni: a Schloss Johannisberg 1100 óta ugyanarról a területről, a birtokközpontként funkcionáló barokk kastély alatti 35 hektárról készíti száraz és édes borait.
Azt mondják, ez a pincészet készített először természetes édes bort: 1775-ben került a szőlőből először kései szüretelésű rizling, 1787-ben Auslese és 1858-ban jégbor a pincébe. Egy tokaji borász bizonyára vitatná a világelsőséget, már csak azért is, mert az azóta megcáfolt borvidéki mítoszok a török megszállás idejére teszik az első aszúbort. A rheingaui sztori is hasonló a tokajihoz, csak itt nem a törökök ellen háború, hanem egy későn kapott hír az édesbor születésének oka.
A birtokon az 1700-as évek végén a szüreti engedélyt a borvidéktől 160 kilométerre fekvő Fuldában adták meg, lévén ott is palackozták a borokat tízéves fahordós érlelést követően. (Ez ma már – szerencsére? – nincs így.)
A hírnök, aki próbaszüretből származó szőlőt vitt a távoli városba, hogy az alapján döntsenek, egyszer jó egy hetet késett, így addig hozzá sem nyúltak a szőlőhöz. Mikor egy hét késéssel megérkezett a hír, miszerint indulhat a szüret, már beaszúsodott szemeket lehetett csak szüretelni. Nem ijedtek meg tőle, leszedték. A rákövetkező év áprilisában az újbort kóstolva a birtok akkori vezetője megjegyezte: ilyen kimagaslóan finom ízt eddig még sosem érzett borban. Ezt követően elkezdtek figyelni arra, hogy a szokásosnál később szedjék le a szőlőt. Így született meg a Spätlese.
A szőlőben sétálni nemcsak a kilátás miatt érdemes, hanem mert végig szépen leválogatott, hozamkorlátozott ültetvényeket lehet látni. Sok szőlővel foglalkozó hazai bortermelő hallani sem akar erről a módszerről, de az ilyen szépen, mintaszerűen rendben tartott szőlő láttán bizonyára ők is elérzékenyülnének.
A német boroscímkék feliratain elég nehéz elsőre eligazodni. A minőségi bor a QbA-feliratnál kezdődik: ez olyan, mint Magyarországon a 'borvidék OEM' felirat. Az igazán nagy dolgok viszont csak ezt követően kezdődnek, a Prädikatsweine kategóriában. Ezek a borok akkor kerülhetnek csak forgalomba, ha magukon hordozzák az évjárat, a termőhely és a szőlőfajta jellegzetességeit:
A Kabinett jelenti az alapminőséget. Az ilyen feliratú bornál biztosak lehetünk abban, hogy a remek minőségű szőlőhöz nem adtak hozzá cukrot, ezt a potenciális alkoholnövelő eljárást a Prädikatsweine esetében ugyanis tilos alkalmazni.
A Spätlese vagyis kései szüret lehet száraz vagy édes bor:alapanyagát eredetileg a szüret kezdete utáni hetedik naptól lehetett csak szedni. A szőlő teljes érése feltétel, egy bizonyos mustfok fölötti szőlő borát lehet csak így nevezni.
Az Auslese ritkán száraz, inkább édes bor. Nagyon érett, egészséges szőlő bora, botritisz nélkül. Magasabb mustfokkal szüretelt szőlőből készül, mint a Spätlese.
A Beerenauslese kicsit olyan, mint az édes szamorodni Tokajban: telt, gyümölcsös, tartalmas. Alapfeltétel a túlérett, töppedt, helyenként botritiszes szőlő adta koncentrált cukortartalom a bogyóban és a kézi szüret.
A Trockenbeerenauslese (TBA) a műfaj csúcsa, a Rheingau aszúja. Édesnek és mézszerűnek kell lennie. Neve is mutatja: csak száraz, mazsolaszerűen összeaszalódott bogyókból készülhet. Szerencsés esetben már a szőlőtőkékről le lehet szedni ebben az állapotban a szőlőt, ha azonban nem, némi szárítás megengedett.
Van még jégbor is, ezt télen, mínusz hét fok alatti hőmérsékletben kell szüretelni és még fagyott állapotban préselni a szőlőt.
Ezekkel a bortípusokkal mind lehet találkozni a Rheingauban.
A szőlősorokon keresztül sétálva végig figyeljünk arra, hogy a kastély irányába menjünk, és akkor egész biztosan nem fogunk eltévedni. Nagyjából háromnegyed óra kellemes gyaloglás és szőlőnézés után megpillantjuk Geisenheim Johannisberg nevű városrészét, benne egy graffitivel a szőlőben. Ha ezt látjuk, jó helyen vagyunk.
Johannisberg üdvözlőtáblája, a kép jobb szélén a kastéllyal. Ha a szőlők között gyalogolunk, ezt nem fogjuk látni, csak ha valaki autóval jön. Két dolog nagyon szembetűnő elsőre: az egyik az erős marketing, miszerint 1775-ben itt született a kései szüretelésű édesbor, a másik pedig, hogy a helyiek testvérváros-választásban is megadják a módját, a híres burgundiai Puligny-Montrachet neve áll ugyanis a táblán.
Már egészen közel járunk úticélunkhoz. Több dolog is magyarázza, miért teremnek itt ilyen jó borok. A legfontosabb talán az enyhe klíma és a dűlők fekvése: a szőlősorok mögötti Taunus-hegység erdői megfékezik éjszakánként a leáramló hideg levegőt, a déli fekvésnek köszönhetően pedig viszonylag sok napsütés éri a szőlőt. Az agyagos talajt jellemzően feketepala, kvarcit és lösz alkotja.
A Rajna hatására ősszel itt is megjelenik ugyanaz a botritisz, mint Tokajban, a természetes édes borok készítéséhez szükséges alapanyag szelektálásakor a nyilvánvaló piaci igényeken kívül az aszúsodott szemek mennyisége dönti el, hogy mennyi Spätlese, Auslese, Beerenauslese, illetve Trockenbeerenauslese készül az éven.
Ha követjük a táblákat, gyorsan a kastély bejáratánál találjuk magunkat. Amit itt látunk, az egy klasszicizált barokk kastély, ami számos tulajdonos kezében megfordult már. Sokáig a Metternicheké volt: 1816-ban azzal a feltétellel került a családhoz, hogy minden évben a birtok termésének tíz százaléka a Habsburg-házhoz kerül. A birtok 1980 óta az Oetker-csoporthoz tartozik, a tizedfizetési kötelezettség viszont még mindig életben van, csak ma már nem borban, hanem finom eurókban utalják át a tíz százalékot.
A kastélyt körbe lehet sétálni, és hát körbe is kell, belátni innen majdnem az egész Rheingaut. Ezen a képen a keleti irányba, Wiesbaden felé tekintünk.
Itt közvetlenül a kastély alatti szőlőterületeket látni. Déli kitettség, csak és kizárólag rizling. Háttérben a Rajna, mögötte Rheinhessen borvidéke.
Előttem éppen a kastély kertésze sétált. Már megjelenésével sugározza magából a hely szellemét: ingben, vasalt nadrágban, kendővel a nyaka körül metszette a rózsákat. Lassan, kimérten, helyi akcentus nélkül, a legszebb németséggel köszönt nekem.
Ezeken a rózsákon dolgozott az Elegancia Főkertésze.
A sorok vége mind meg volt jelölve, hogy a rizlingnek éppen melyik klónját ültették oda. A kísérletezés és a tudományos igényesség nem véletlen: Geisenheimben található a világ egyik leghíresebb szőlészeti kutatóközpontja, ami nemcsak német nyelvterületről, de Magyarországról is vonz diákokat és szakembereket a Rheingauba.
Sok újdonságot ez a kép már nem mutat, cserébe viszont ez a kedvencem.
A Schloss Johannisberg vinotékája minden nap nyitva tart reggel tíz és este hat között. Öt bort kóstoltam, három szárazat és két édeset. Mivel a borok minden esetben ugyanazon termőhelyről származnak, ezért különféle, színekről elnevezett minőségi kategóriákkal különböztetik meg őket egymástól. Ez az öt bor került a poharamba:
A Gelblack 2012 még a QbA-kategória bora, ennek megfelelően nagyon jól csúszik, friss és lendületes a korty. Bárhol, bármikor. 14,50 euró.
A Rotlack 2012 egy fokkal komolyabb anyag, nagyjából egy wachaui Federspiel szintje: gyümölcsös, ásványos, szép savszerkezetével mutat némi nagyságot, de bohókás énje is van neki. Kabinett-kategória egyébként. 20 euró.
A Silberlack 2011 nagy és komoly anyag, de még érezhetően fiatal. Itt értettem meg, miért hasonlítják a nagy száraz tokaji furmintot a rheingaui nagy száraz rizlingekhez, vakon lehetett volna akár egy Szepsy-furmint is. Itt nem viccelnek a több tízéves érlelési potenciállal. 39 euró.
A GrünlackSpätlese 2012 is nagyon fiatal még, a komoly édesség mellé komoly savak, komoly egyensúly és komoly elegancia társul. Vow. 33 euró.
A Rosalack Auslese 2012 vagy még nagyon-nagyon fiatal. Némi botritiszességet is érezni, de csak minimálisan. Komoly cukortartalom. Az ilyen bort most érdemes megvásárolni és csak tíz év múlva szabad felbontani. 74 euró.
Felhívnám a figyelmet a hagyományos címkékre is, ilyen szépet ritkán látni. A hazai mezőnyből talán Jásdi István Ranolder-boraihoz tudnám hasonlítani őket.
És ezen a ponton el is köszönök az egynapi utazótól, a nap maradék részét úgyis azzal fogja tölteni, hogy lesétál a hegyről, nekem viszont van buszbérletem, az pedig tíz perc alatt elvisz Geisenheim központjába. Annyit azonban még elárulok, hogy érdemes megnézni Geisenheim belvárosát: telis-tele régi épületekkel, kőfalakkal, hatalmas fákkal, hangulatos kávézókkal és pincészetekkel. Sétálni a Rajna-parti sétányon vagy a Hochschule Geisenheim kertjében, megnézni a Rheingaudomot, inni egy kávét a Café am Dom teraszán vagy megkóstolni az Eiscafé Pillot gofriját szinte kötelező, azt azonban sajnos nem mondhatom el, melyik pincészeteknél igyanak feltétlenül bort.
Mi lenne így a felfedezés örömével?
A Mandiner.bor új sorozatában arra keressük a választ, hogyan lehet eltölteni egy napot egy borvidéken úgy, hogy az ember a lehető legtöbbet lássa belőle. Felkészül a Wachau.
Berlini politikusok attól tartanak, hogy az Ukrajnából Németországba érkező férfiak számának hirtelen emelkedése csökkenti a Kijevnek nyújtott katonai támogatás iránti lelkesedést.
A Faktum elemzése szerint szeptember közepén Berlinben plakátok toboroztak önkénteseket az Ukrán Nemzetközi Légió nevében, miközben a kampány eredete és jogszerűsége homályos maradt.
Bevetésen a Mandiner. A Mi–24 lezárta csaknem ötvenéves magyarországi pályafutását, és végleg legendává vált a honvédség és a hazai katonai repülés történetében.
Folytatódik a katasztrófa körülményeinek vizsgálata.
p
0
0
0
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bukovics
2013. szeptember 01. 19:03
Itt is szőlőből, hagyományok alapján termelnek, csak ugye nem mindegy, hogy az adott szüretkor az a szőlő mennyi cukrot tudott felhalmozni a bogyóban. Ez leegyszerűsítve valahogy így néz ki:
Ha sok a cukor, ezért leáll egy pontnál az erjedés --> édes lesz a Spätlese.
Ha kevés a cukor, és ki tud erjedni szárazra --> száraz lesz a Spätlese.
Válasz erre
0
0
Stadionok, lovardák helyet uszodákat!
2013. szeptember 01. 12:14
de rühellem ezt a
sznobormániát
röhej az egész: kiváncsi lennék az agyontámogatottság nélkül hányan tartanának ki a hirtelen előbújt sok "szőlősgazda" meg "borász" közül
ENJENEK A PICSÁBA, CSAK AZ UNIÓS MEG MAGYAR KÖZPÉNZT HÚZZÁK!
aztán még kártérítést is ha valami baja lesz a "vetésnek"
Válasz erre
3
6
gutman
2013. szeptember 01. 12:13
Lehangoló látni a haldokló nyugat vergődését a saját okádékában!
Köszönjük Orbán Viktornak,hogy meg akarja menteni kis országunkat ettől a fertőtől...
Válasz erre
2
3
bukovics
2013. augusztus 31. 20:00
Van, hogy száraz, van, hogy édes. Pincészete és évjárata válogatja, de a legtöbben édes bort készítenek ilyen név alatt.
Válasz erre
0
0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!