Megrázó felvételeket közölt blogjában Bertrand Celce, a Wine Terroirs bloggere pár Champagne-i szőlőterületről. Nemhogy biodinamikáról nincs szó a képeken, de még gyomot sem látni a tőkék között: háztartási hulladékot, üvegcserepeket és a terméshozamot növelő vaskelát-injekciók nyomait annál inkább.
A Wine Terroirs nyomán a Művelt Alkoholista hozta le Bertrand Celce fotóit, aki blogján leírta, nem kereste a szemetet és a halott talajt, a fotókért nem gyalogolt kilométereket, elég volt néhány lépést megtennie, és ez ötlött a szemébe. A Wine Terroirs kommentelői szerint azonban ez csak egy szerencsétlen véletlen, hisze Champagne-ban az utóbbi évtizedben rengeteget javult a helyzet: 1997 óta tilos szeméttel trágyázni, mára pedig egyre több organikus-biodinamikus szemléletű birtok gazdálkodik a francia borvidéken.