A megújulás a hangsúlyos a Múzeumok őszi fesztiválján

2012. szeptember 27. 15:51

Országszerte 98 múzeumban 450 program várja a közönséget tárlatvezetésekkel, családi napokkal és számos különleges programmal az idei Múzeumok őszi fesztiválján október 1. és november 11. között. A rendezvény mottója: Múzeumok a változó világban – Új kihívások, új inspirációk.

2012. szeptember 27. 15:51

Először kapott felkérést egy társadalmi szervezet, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ), hogy a Múzeumok őszi fesztiválját megszervezze – mondta el az MVMSZ elnöke a rendezvénysorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten. Kálnoki-Gyöngyössy Márton hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap 7,8 millió forintos támogatásával megrendezett fesztivál hat hete alatt 15 országos, 72 vidéki, 10 egyházi múzeum és újdonságként 1 levéltár várja a közönséget számos rendhagyó programmal. Új résztvevőként csatlakozik többek között a Műcsarnok vagy a Mátyás-templom.

A rendezvény mottójául a szervezők idén a Múzeumok a változó világban Új kihívások, új inspirációk múzeumi világnapi jelmondatot választották, így hangsúlyozva a múzeumok túlélésre és megújulásra való törekvését a nehéz anyagi körülmények és gyakori fenntartóváltások közepette is.

Basics Beatrix, a fesztivál szervezője elmondta, hogy a programsorozatban különböző típusú intézmények vesznek részt, amelyek között megindult egy eddig nem tapasztalt együttműködés. A szervezők kiemelt fontosságúnak tartják a vidéki múzeumok és az egyházi gyűjtemények lehető legszélesebb körű bevonását a fesztiválba, hogy változatos, színvonalas programokkal ezekre az intézményekre irányíthassák a közönség figyelmét – fűzte hozzá.

A Múzeumok őszi fesztiválja október 1-jén a gödöllői királyi kastélyban indul az országos múzeumpedagógiai évnyitóval, majd a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is Szent Márton napján zárul. Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója közölte: intézményük a Márton-napi mulatság mellett ekkor a gyermekszínjátszók találkozójának is helyt ad. Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy ezúttal a sör és a bor világára helyezik a hangsúlyt, így többek között Tiffán Zsolt borász tart rendhagyó tárlatvezetést a Modern Magyar Képtárban, természetesen borkóstolóval egybekötve.

Mátéffy Balázs, a Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjtemény igazgatója emlékeztetett: sok egyházi gyűjteményben – például a Mátyás-templomban – nincs olyan kényszer, hogy erőfeszítéseket tegyenek a látogatók megszólítására, de ennek megvan az a veszélye, hogy egyszerűen kincstárrá válnak, ami nem igazi múzeumi tevékenység. A Mátyás-templom a Múzeumok őszi fesztiválján ezért a szó szoros értelmében nyit a közönség felé: plexiablakokon keresztül bemutatják például az egy hektárnyi díszítőfestés helyreállításán dolgozó restaurátorok munkáját.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!