„Tokaj-Hegyalján megadatott, hogy a dűlőklasszifikáció ne egy nemzedék röpke ítélete, hanem több száz év kiérlelt tudása legyen. Ehhez azonban fel kell venni a dűlőklasszifikáció azon állapotát, amit eleink ránk hagytak, hogy hozzátehessük ahhoz saját tapasztalásunkat” - írta pár nappal ezelőtt a Tokajwine.net-en Alkonyi László.
Az egykori Borbarát főszerkesztője, a Hegyalja-szakértő nem kis dologra készül. A történelmi klasszifikációk tapasztalatai alapján első-, másod- és harmadosztályba rendezte a borvidék dűlőit. Az új klasszifikációs rendszer vitaindítójának, vagy zérópontjának szánt kötetét május 31-én mutatja be Alkonyi a budapesti Festetics-palotában - a rendezvényen egyúttal lehetőség nyílik arra is, hogy a közönség végigkóstolja 23 tokaj-hegyaljai dűlő borát, 23 különböző pincészettől.
I. osztály
Az első osztályú dűlőkről Alkonyi előzetesen így ír: „Amolyan hallhatatlanok társasága: többségüknek nincs mitől tartania, hiszen soha nem hullanak az ismeretlenségbe, ha értők kezek megművelik őket.” Itt két tokaji dűlőt lehet kóstolni: a Szerelmi-dűlőt Demeter Zoltán, a Dessewffyt a Domoszlai pince mutatja be. Lesz két mádi is: a Makovicza-dűlőt a Pelle pince, a Nagy-Királyt a Barta pince hozza el a fővárosba. A tarcali Szil-völgyet a Gizella pince, a tállyai Görbét a Vineum, a mezőzombori Lajosokat a Disznókő, az olaszliszkai Palandort a Karádi&Berger pince mutatja be.
II. osztály