Tókerülés modellvitorlással

2012. február 22. 10:15

Tavat kerülni nem csak nagy hajóval lehet. 2012. április 14-15-én az orfűi Pécsi-tavon rendezik a II. Tókerülő Modellvitorlás Túraversenyt.

2012. február 22. 10:15

Április 14-15-én kétnapos modellvitorlás program várja a versenyzőket és az érdeklődőket Orfűn. Szombaton rendezi a Pécsi Ércbányász Modellező Klub és a Compass magazin a II. Tókerülő Modellvitorlás Túraversenyt, vasárnap a Micro Magic osztály EB válogató és ranglistaversenyét. A tavalyi sikeres kísérlet után idén már szervezettebben és remélhetőleg még nagyobb létszámban vágnak neki a modellvitorlázók a Pécsi-tó körbevitorlázásának.

A tókerülő versenyen három hajóosztályba sorolták a rendezők a hajókat, a 70 cm alatti, a 70-100 cm közötti és a 100 cm fölötti hajótest hosszúságú vitorlásokat külön is értékelik, a yardstick számmal rendelkező modellhajók előnyszámrendszerben is versengenek. A tókerülés alapidejét ifj. Csóka László állította be 2011-ben 1:23:33 idővel, egy M osztályú, de 10-es vitorlával szerelt hajóval. A szériahajók átalakítása, tuningolása mellett néhányan már kifejezetten erre a versenyre készítenek hajót, árbocot vagy vitorlát.

A hajó felgyorsítása mellett meg kell oldani a vitorlás parton történő követését is. Raumban vagy hátszélben már 3-as erősségű szélben is futnia kell az egyméteres hajóval vitorlázónak. Nagyobb hajóhoz, többtestűhöz bicikli, elektromos roller vagy távcső szükséges. Az egy métert meg nem haladó hajók között feltehetően az E és az IOM osztályú vitorlások lesznek a legütőképesebbek, itt több újonnan fejlesztett egyméteres hajó bemutatkozása is várható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!