Vineta, mics és pezsgő – erdélyi gasztronómia Budapesten
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
Minőségi italokat, és nem olcsó pezsgőt gyártana az a meg nem nevezett magyar befektetőkből álló konzorcium, amely 22 hektárt vásárolt a szilágysági Kárásztelken, hogy az ott termett alapanyagból pezsgőt, illetve jobb évjáratokban bort állítson elő.
A pannonhalmi borvidéken is komoly érdekeltséggel rendelkező magyar befektetők 22,4 hektárnyi szőlőterületet vásároltak a szilágysági Kárászteleken, hogy szőlőt telepítsenek és egy pezsgőgyárat építsenek rá. A területen királyleányát, rajnai rizlinget és pinot noir-t telepítettek, amelyet terveik szerint főleg pezsgők alapanyagaként használnának fel. A pezsgőt helyben dolgoznák fel - a borászat létrehozásához és a szőlőtelepítéshez is részben EU-forrásokat használnak fel. Kárásztelek egyébként jó adottságú település, a Wikipédia szerint 100 hektár szőlőse van, a szőlőből jó minőségű bort készítenek.
Terveik szerint 2013-ra épül meg a borászat, amely a pezsgőn kívül gyöngyözőbort állítana elő, a jobb évjáratokban bort is. A beruházás szakmai igazgatója azt ígéri, minőségi italokat fognak készíteni, nem pedig olcsó pezsgőt. Bizakodóak az értékesítés területén is, szerintük ugyanis sem a magyarországi, sem a romániai pezsgő- és gyöngyözőborpiac nem telített. A kárásztelki pezsgőgyárból 2017-től kezdődően évente 70 ezer palack tradicionális pezsgő, 50 ezer palack gyöngyöző bor, valamint 90 ezer palack csendes bor kerül majd ki, írja a Krónika.