Elrajtolt az Equus

2011. november 22. 14:53

Túl van a premieren a Thália Színház saját feldolgozású darabja, az Equus. Az enyhe thrillerrel kevert szado-homo-zoofil jelenetek megbotránkoztatóak lehetnek, de megéri a végkifejletig várni - írja a KultúrPart.

2011. november 22. 14:53

Dicső Dániel rendezésében mutatták be Peter Schaffer Equus című darabját a Thália Színházban, Budapesten. A KultúrPart beszámolója szerint az előadás bővelkedik a meghökkentő, és a konzervatívabb nézőket megbotránkoztató fordulatokban, amikből a végkifejlet jelenthet feloldást.

A darab története szerint Alan (Szamosi Donáth), a zavart elméjű fiatal fiú, egyetlen éjszaka alatt megvakít hat lovat egy patakéssel, ezért pszichiátriai kezelésnek vetik alá. Miközben próbálja megérteni a körülötte lévő világot, elborult elméjének célja továbbra is a lóisten imádata. Dr. Martin Dysart (Alföldi Róbert) szívességből vállalja el a vele való foglalkozást, hiszen maga is komoly pszichés problémákkal küzd.

A darab központi kérdése: ki az őrült valójában? Aki saját vágyait és szenvedélyeit követve „bűnbe esik”, vagy aki egész életét másokért éli, és egy igazán boldog perc nélkül tűnik el? Az enyhe thrillerrel kevert szado-homo-zoofil jelenetek elvezetnek a válaszig.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2011. november 22. 16:51
Sajnos és hál'Istennek koromnak köszönhetően láttam Darvas Iván és Gálffi László Equusát a Pesti Színházban, ami máig tartó élményt jelentett. Abban ugyan nem volt semmi "enyhe thrillerrel kevert szado-homo-zoofil" (akármik is legyenek azok) elemek, "csak" lélektani dráma. A Thália-feldolgozást is megnézem, bár a fenti ismertető (mert kritikának nem nevezhető) mindent megtesz, hogy elmenjen tőle az ember kedve.
morfondír
2011. november 22. 16:43
rendező: Sidney Lumet, szereplő(k): Richard Burton (Martin Dysart) stb., stb... Nem hiszem, hogy Alföldi ebből ennél jobbat ki tudna hozni. Perverzebbet, persze lehet. "Vád alá helyeznek egy 17 éves fiatalembert, aki brutális módon megvakított hat lovat az angliai Hampshire-ben. Az ügyészségen dolgozó fiatal nő felkeresi barátját, Martin Dysartot, a neves pszichiátert, s megkéri foglalkozzon a fiúval. A pszichiáter terápiás beszélgetésekkel próbál közelkerülni Alanhez, felkeresi szüleit, az istálló gazdáját, a fiú barátnőjét is. A lelki oknyomozás során, ahogy egyre közelebb kerül a fiú démonjaihoz: a vallásos révületből, szexuális frusztrációkból, szülői elnyomásból, komplexusokból, a hazug társadalom elleni lázadásból kialakult szenvedélyes hitvilághoz; ezzel párhuzamosan saját árnyaival, hazug házasságával, szenvedélytelen, bebiztosított életével, pszichiáteri hitvallásával, módszereinek csapdáival, a társadalmi normák és az abnormitás határvonalainak megkérdőjelezésével is szembesülnie kell."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!