Életműdíjat kapott Eötvös Péter Velencében

2011. szeptember 26. 09:37

Arany Oroszlánnal díjazta életművéért Eötvös Péter zeneszerzőt szombat este a velencei zenei biennale a város Teatro alle Tese színházában. Az olasz sajtó Eötvös meghatódottságáról számolt be.

2011. szeptember 26. 09:37

Eötvös Péter zeneszerző életműdíjat kapott a zenei biennalén Velencében. A szerző nyitotta meg az 55. nemzetközi kortárszenei biennale programsorozatát. Az Arany Oroszlánt a biennale elnöke, Paolo Baratta adta át a komponistának: „Eötvös tudást és végtelenül finom hallást egyesít magában a képrombolás és a kísérletezés örömével” - méltatta a magyar zeneszerzőt.

A méltatás szövege kiemelte Eötvös korán megmutatkozó hatalmas tehetségét, a német zeneszerző Karlheinz Stockhausennel és a francia Pierre Boulezzel végzett munkáját, valamint kreativitását. A La Nuova Venezia című napilap azt írja, Eötvös meghatódva mondott köszönetet a díjért hangsúlyozva, hogy ez további ösztönzést ad munkájának.

A magyar zeneszerző vezényelte a biennalét megnyitó koncertet a freiburgi rádiózenekar élén, melyen felcsendült Bartók Béla 1923-ban szerzett Táncszvitje, az Eötvös írta CAP-KO című versenymű kétzongorás változata - melyet először adtak elő Olaszországban - és a Replica. A koncertet Igor Sztravinszkij Agon című balettzenéje zárta.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardosdoktor
2011. szeptember 26. 11:24
Gratulálok Eötvös Péternek. Az az én szegénységi bizonyítványom, hogy most hallok róla először?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!