Betiltották a Fölszállott a pávát Pécsett

2011. augusztus 25. 08:04

A pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója betiltotta Kodály Zoltán egyik művét, mondván: sértené Páva Zsolt polgármestert - írja a Blikk.

2011. augusztus 25. 08:04

A pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója betiltotta Kodály Zoltán egyik művét, mondván: a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot - a Blikk. Horváth Zsolt szerint „a Páva-variációkat a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné”. Erről levélben tájékoztatta a zenekar zenei igazgatóját, Peskó Zoltánt, aki ezért lemondott.

Peskó a Kodály Központot megnyitó protokollkoncert utáni program részének szánta a Páva-variációkat. A cenzúrát úgy értékelte, hogy meg akarják kötni a kezét, holott a repertoár összeállítása mindig a zenei vezetők feladata.

Horváth Zsoltot a lap nem tudta elérni, Páva Zsoltot viszont megdöbbentették a történtek. „Semmi kifogásom nincs a Fölszállott a páva című népdalra írt variációkkal szemben, mint ahogyan az állatkertben sétálva sem veszem magamra, ha látok egy pávát” - mondta. „Az intézményvezetőinkkel kifejezetten harmonikus viszonyt ápolunk, teljes szakmai függetlenséget és önállóságot élveznek a területeiken, a maximális szólás- és véleményszabadsággal együtt. Ezért fordulhat elő, hogy időnként hülyeségeket beszélnek, amelyet éppen Horváth Zsolt kijelentése támaszt alá” - jegyezte meg Páva Zsolt.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arpi12
2011. augusztus 26. 10:54
Have you seen the remake of Night an day with Tom cruise ? It s night and day behind my computer with El Topo more funny
Nagytestver
2011. augusztus 25. 16:28
Ismerem Dobzse Zsoltot (Pávát), nem rosz tag, nem száll a fejébe a dicsőség, és valóban demokratikus alak, mert a szocik remekül tenyésznek mindig Pécsen és szervezik újjá magukat, mikor ő a polgármester. Toller kijelentette, hogy aki aktívan részt vesz a Fidesz munkájában, és éppen a városházán dolgozik, repülni fog, és besúgókat épített be a fidesz tagságba (Páva leszarja az ilyen alja módszereket), ellenben Horváth Zsolt egy született sunyi tetű, jó rézfúvós és ért a zenéhez, de hányni lehet tőle.
csíksomlyai
2011. augusztus 25. 15:54
A seggnyalásra az irónia a gyógyír: http://index.hu/belfold/2011/08/25/milyen_dalokat_tiltsanak_be_a_fideszes_telepulesek/
kukagyerek
2011. augusztus 25. 15:46
Hatha még, a nóta úgy kezdődne, hogy aszongya: Leszállóban páva és a bandája!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!