Kitiltották Cannes-ból a hitlerező rendezőt

2011. május 19. 14:58

Persona non grata lett a Cannes-i Filmfesztiválon Lars von Trier. A dán rendező szerdai sajtótájékoztatóján nácinak nevezte magát, és kifejezte Hitler iránti szimpátiáját. Kijelentéseiért elnézést kért, és azt mondta, csak viccelt, az Aranypálmát viszont elbukhatta.

2011. május 19. 14:58

Közleményben kért elnézést szerdán tett kijelentéseiért Lars von Trier: a dán rendező nácinak nevezte magát, kifejezte Hitler iránti szimpátiáját, és úgy vélte, „Izraeltől tényleg a falra lehet mászni”. Bocsánatkérésében azt mondta, csak viccelt, és tagadta, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne.

Von Triert kitiltották a fesztiválról, a szervezők pedig még szerdán leállították Aranypálma-esélyes versenyfilmje, a Melancholia díszbemutatója utáni buli előkészületeit. Újságírók szerint előfordulhat, hogy díjat sem kap, sőt, többet nem jelenhet meg a fesztiválon sem. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a határozatnak van-e gyakorlati következménye, a dán rendezőnek el kell-e hagynia a fesztivál helyszínét.

A Guardian szerint a cannes-i fesztiválszervezők lemondták a film női főszereplője, Charlotte Gainsbourg összes sajtótájékoztatóját és interjúját is.


Kövess minket Twitteren!

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. május 20. 13:17
Hm és még egyszer hm... Lars koma először azt közölte: Gainsbourg néni csak a masztizás miatt vállalta a szerepet. Már ezért kaphatott volna egy jó nagy nyakast. Utána jött a harcore-pornó terv, majd emberi szimpátiája Hitler iránt, hogy tele van a töke Izraellel, végül hogy ő náci. Jól megrázta a pofonfát. Mindebben nem az egyes kijelentések számítanak, hanem a pofátlan gátlástalanság. A nyílt hülyeség egy híres nemzetközi fesztiválon, ahová nem provokálni hívják a "művészeket" és főleg nem másokat sértegetni. A dolog erősen emlékeztet Tarr Béla berlini interjújára, amitől - utólag - nem győzött elhatárolódni, mint Lars koma. Vagyis egyikük se vállalta tökösen a saját kijelentéseit. Tele van a tököm ezzel a sok arcoskodó művész senkiházival, amit vállalok. Ez a fasz Lars - mivel a film csapatmunka - nemcsak a saját esélyeit baszta el, hanem a színészekét, az operatőrét, a producerét (aki a cehhet állta) egyszóval egy csomó emberét. Innen kezdve a dolog messze nem csak az magánügye (nem mellesleg Hitler elsők közt rohanta le Dániát).
Para Celsus
2011. május 20. 12:55
Kiválaszottak kárára nem viccelődünk! Avagy: Izráel szent népe érti a tréfát, de nem szereti.
vendée
2011. május 20. 11:18
Ja kérem, aki a filmiparban dolgozó, felnőtt európai ember létére nem tudja, melyek azok a tabuk, amelyeket még véletlenül sem lehet megsérteni, az így jár. Gondolom, egy darabig (kb. 150 év) nem keresik majd producerek.
Gorgiasz
2011. május 20. 10:31
Megértem a kommunistákat. Alapvetően nemes célokért küzdöttek, amikkel szimpatizálok. Persze a forradalmi terror túlkapásaival nem értek egyet, de végső soron jót akartak, és ezért valahol megértem őket. És nem csak rossz dolgok voltak akkor. Például nagy tisztelője vagyok Eisenstein művészetének... vagy ilyet viccből sem? ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!