Több mint hatvanezren voltak a könyvfesztiválon

2011. április 18. 11:45

A szakma és a közönség szempontjából is sikeresnek ítélte a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Zentai Péter László, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

2011. április 18. 11:45

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra több mint hatvanezren váltottak jegyet vasárnap kora délutánig, ráadásul minden eddiginél több tizennyolc év alatti látogatott ki a Millenárisra. Zentai Péter László igazgató úgy véli, rendkívül pozitív üzenete volt az európai uniós díszvendégségnek: „Mind a 26 ország elfogadta a meghívásunkat, két, esetenként három írót is delegálva Budapestre.”

Nagy sikert arattak a fesztivál díszvendégéhez a világhírű, svéd Per Olov Enquisthez kapcsolódó programok, de könyvszakmai szempontból kiemelkedő jelentőségű volt az idén először az európai kiadók számára meghirdetett ösztöndíjprogram is. „Közel egytucatnyi, az európai könyvkiadást meghatározó kiadók vezetői, szerkesztői voltak jelen, akiknek sikerült ráirányítani a figyelmét a kortárs magyar irodalom újdonságaira, ami remélhetőleg megsokszorozza a magyar művek iránt mutatkozó fordítói érdeklődést” – tette hozzá a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

A könyvszakmai programokról Zentai elmondta, rengeteg téma került terítékre, a digitalizációtól a Márai-programon át egészen a szerzői jogi, műfordítói konferenciákig. „A problémák egy része olyan, amely nem oldódhat meg egyetlen találkozón. Volt, ahol nagyon komoly viták generálódtak, ezekről érdemes lesz további konferenciákat szervezni” – tette hozzá.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szng
2011. április 19. 22:14
Még világosabban: tehát nem hozsannázni kellene egymáson - és egymásnak, hanem észre térni, és rálátni a 21. századra. Aki ezt nem teszi meg, végképp lemaradhat. És nem az e-bookra gondolok, mert az egy torzszülött, el fog halálozni, hamarabb mint hinnénk.
szng
2011. április 19. 22:12
Kérem szépen... egy dolgot ne felejtsünk el, kedves kiadók, szerkesztők, szerzők! A könyvkiadás csendben elhalálozni készül éppen... hiszen mi sem itt írogatnánk egymásnak, hanem levelekben. Látni kell, hogy évről évre csökkennek a példányszámok, nőnek az árak, bezárnak boltok, és egyre nehezebb a terjesztés. A legravaszabb trükkök mellett is csak azok élnek meg ma 2011-ben hagyományos értelemben vett könyvkaidásból, akik vagy szponzori-pályázati pénzekből élnek, vagy mérhetetlenül letolják az áraikat. Szomorú, de tudomásul kell venni, hogy a hagyományos értelmű Gutenberg-galaxisnak vége! Édredjünk már fel tisztelt Mindenki! A végén egymásnak fogunk könyveket kiadni! Váltani kell eszmét, ötletet, ideát, formát... mindent...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!