Renoir 170

2011. február 25. 09:37

Pierre-Auguste Renoir 1841. február 25-én született. A francia festő alkotásai érzelemgazdagságával, illetve a női test szépségének ragyogó ábrázolásával vált az impresszionizmus kiemelkedő mesterévé.

2011. február 25. 09:37

Pierre-Auguste Renoir 1862-ben kezdte meg művészeti tanulmányait, ekkoriban találkozott és barátkozott össze Alfred Sisley-vel, Frédéric Bazille-lal és Claude Monet-val. Az impresszionisták első közös kiállítását 1874-ben láthatta a közönség. Renoirt az ember érdekelte, apró, sokszínű ecsetvonásaival érzékeltette a légkör vibrálását, a lombokon áttörő fényt, az emberi bőr ragyogását (Az evezősök reggelije, Mme Charpentier és gyermekei, A páholy).

Az 1880-as évek elején túllépett az impresszionizmuson, felfedezte Raffaello és Ingres művészetét, a rajz és a vonal szerepét, a fegyelmezett klasszicizmus felé fordult - ennek a korszaknak a terméke a Nagy fürdőzők. 1890-ben megnősült, három fia született, közülük Jean ismert filmrendező lett, egyre többször festette a családi élet bensőséges pillanatait, s visszatért a színek hangsúlyozásához. 1919. december 3-án halt meg Cagnes-sur-Merben. A francia mester szerette a női test szépségét ábrázolni, képeiről életöröm, derű, szépség árad - talán ezért is kedvelik műveit világszerte.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2011. február 25. 15:41
Egyszer egy festménye előtt álltam, ami egy táncosnőt ábrázol. Az villant belém, hogy ez a festmény Istenbizonyíték: kell legyen mennyország, mert Renoir lefestette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!