Iránban betiltották Paulo Coelhót

2011. január 11. 15:43

A közel-keleti ország kulturális minisztériuma elrendelte Paulo Coelho könyveinek betiltását. A világhírű brazil író szerint az önkényes döntés mögött csak valamilyen félreértés állhat, hiszen műveiből eddig mintegy hatmillió példány kelt el Iránban.

2011. január 11. 15:43

Paulo Coelhót iráni kiadója, az aktív ellenzéki Aras Hedzsászi tájékoztatta: hogy a kulturális minisztérium elrendelte könyveinek betiltását. Magyarázatot nem adtak a döntésre. Az író szerint az önkényes döntés mögött csak valamilyen félreértés állhat: „Műveim 1998 óta jelennek meg Iránban különböző kiadóvállalatokon keresztül” - írta hétfői blogbejegyzésében. Coelho könyveiből eddig mintegy hatmillió példány kelt el az országban.

A brazil író blogbejegyzése végére bemásolta a kiadójától kapott üzenetet, és nyomtatott nagybetűkkel írta ki az új megállapodásukat: könyveit ezentúl ingyen lehet majd letölteni az internetről. Ana de Hollanda brazil kulturális miniszter szerint a cenzúra mindig szánalmas dolog, továbbá jelezte: az ügyben értekezni fog az Antonio Patriota külügyminiszterrel.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya
2011. január 13. 23:07
Azért Irán egy tébolyult diktatúra, egy elmebeteg elnökkel, tőlük csak azt reméli az egész világ, hogy ne robbantsák ki a harmadik világháborút. Egy EU-elnök országgal szemben kissé mások a kívánalmak.
El Topo
2011. január 11. 22:06
A brazil kulturális miniszternél van a pont. A cenzúra szánalmas.
tewton
2011. január 11. 21:57
és akkor a brazil külügyminiszter közbenjár a brazil kultúrexport (salsa + coelho) korlátozása miatt. most hogy az irániak dan brown után coelhót is betiltották, kimondom: i like iran!
morfondír
2011. január 11. 16:05
A Coelho-féle sűlysejtelem nekünk WEIRD-eknek még tán valahogy emészthető, de hogy a perzsa-arab kultúrához nem nagyon passzolhat, azt igen valószínűnek gondolom. A betiltás ténye is ezt bizonyítja, hogy nem nekik való. Félreértés ne essék, ezt itt és most sem pozitívnak, sem negatívnak nem vélem. Különbözőnek! Annak már igen! De én liberálisan próbálok gondolkodni, úgyhogy, kérem, be lehet tiltani. A tiltás szabadsága az övék. Patriota brazil külügyér. Ez jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!