Coppola és Godard életmű-Oscart kapott

2010. november 16. 08:46

Francis Ford Coppola és Jean-Luc Godard legendás rendezők megkapták az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjait. Godard nem jelent meg a szombat esti ceremónián.

2010. november 16. 08:46

George Lucas adta át a szombaton Francis Ford Coppolának Los Angelesben az Irving G. Thalbergről elnevezett elismerést. A Star Wars atyja méltatásában fivérének és mentorának nevezte a rendezőt: „Francis sohasem félt megtenni mindazt, amiről úgy gondolta, hogy szükséges művészi látomása megvalósításához” - mondta Lucas. Coppola nevéhez fűződik A keresztapa I. és II. része, a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis most, illetve A keresztapa-trilógia befejező része.

A nyolcvan éves Jean-Luc Godard nem vett részt a díszvacsorán; távollétében Tom Sherak, az Amerikai Filmakadémia elnöke méltatta a francia filmest: „Godard nem lehet itt velünk ma este. Ez szomorú. Ám távolléte nem csökkenti filmes munkássága iránti tiszteletünket. És szeretném, ha tudnák, hogy ez a díj sokat jelent számára”. Godard, a francia újhullám kiemelkedő alkotója, nevéhez fűződik A kifulladásig, az Éli az életét, a Bolond Pierrot, a 2 vagy 3 dolgot tudok csak róla.

Godardról az amerikai médiában az utóbbi hetekben ismét elővették antiszemitizmusát. A Filmakadémia ezért közleményben leszögezte: hogy miközben az antiszemitizmust természetesen sajnálatosnak tartja, a francia rendező esetében nincs meggyőzve a gyanúsítások megalapozottságáról. Az eseményen Kevin Bronlow brit filmtörténész és Eli Wallach, A Jó, a rossz és a csúf  95 esztendős sztárja is életműdíjat kapott.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!