A 42. Filmszemle lehet az utolsó

2010. november 03. 12:19

A 2011. évi költségvetési törvényjavaslat a filmfinanszírozás- és gyártás teljes átalakítását vetíti előre. A Népszabadság információi szerint a megszűnő mozgókép közalapítvány után a legtöbb filmpénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium költheti el, csak azt nem tudni még, mire.

2010. november 03. 12:19

A magyar filmszakma helyzete az új büdzsétervezet alapján némiképp hasonlít a Fidesz 1998-ban történt kormányra kerülése utánihoz: a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatási keretét a kormány 2011-re az idei 5,1 milliárdról 1,035 milliárd forintra csökkenti, és máshol teremtenének filmes forrásokat - írja a Népszabadság. Jövőre azt tervezik, hogy az MMK-t más közalapítványokkal együtt meg is szüntetik. Talán a filmművészszövetséggel közösen még meg tudják rendezni a február eleji Filmszemlét. A lap egy „a magyar film támogatása” elnevezésű rovatot talált a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében.

Az MMK támogatta a filmterjesztést, a filmes kiadványokat, rendezvényeket, a Mozgókép Mestere díjat, fizette a nemzetközi kapcsolatokból adódó költségeket, aminek forrása most nem látszik. A közalapítványnak a filmek gyártására felvett ötmilliárd forint bankhitele van, melynek fedezetét a kormánnyal kötött 2013-ig szóló támogatási szerződés jelentette. Összesen 3,2 milliárd forint állami filmtámogatást oszthatnak szét 2011-ben, amihez még hozzájöhet az az egymilliárd forint, amit korábban zároltak.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2010. november 03. 20:53
Ha az állam nem támogatja a filmszakmát, akkor csak a Megy a gőzös vagy a 9 és fél randi -szerű szarságok fognak készülni, ugyanis a (lebutított!) közönségnek csak ilyenekre van "igénye"! Egyébként a Magyar Mozgókép Közalapítvány új elnöke rengeteg jó elképzeléssel állt elő.
crm114
2010. november 03. 16:56
Egyáltalán nem kellene támogatnia az államnak a filmszakmát.
küllő
2010. november 03. 16:28
Hogy mire költik a megmaradt pénzt? Hát újabb 200 órányi filmet forgatnak le az alcsúti mesemondó napjairól, úgy mint annak idején. Ez kell a népnek, erre iszik a vendég!
hupikéktörpike
2010. november 03. 16:22
táncsak jó filmeket kéne csinálni a lengyeleknek, sőt, mostmár a románoknak is, valami miatt sikerül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!