Tarlós lebontaná az 56-os emlékművet

2010. október 04. 12:42

Az új főpolgármester elbontatná az 56-os emlékművet, mert szerinte nem szép. A szakértők szerint a cenzúra jogszerűtlen és idejétmúlt. Tarlós István a XIX. századi emlékművek stílusát hozná vissza egy mindent magába ölelő, hatalmas emlékoszloppal.

2010. október 04. 12:42

Tarlós István még a választások előtt adott interjújában az Indexnek elmondta: a város esztétájaként is működik majd. A közlekedési mérnökként végzett politikus lebontatná az 56-os emlékművet, mivel az nem tetszik neki, sőt, azt állította, hogy az nem is művészet. Mélyi József művészettörténész leszögezte: „Az eltávolítással történelmi okokból sem értek egyet. Rengeteg szobrot állítottak, az egyik működik, a másik nem. Ezzel meg kell tanulni együtt élni. Vagy válasszunk avantgarde megoldást, távolítsuk el, de akkor viszont a nagy megbeszélés után távolítsunk el a közterekről minden rossz szobrot.”

„Nem igaz, hogy az 56-os szervezeteknek semmilyen beleszólásuk nem volt a pályázatba” - cáfolta Tarlóst az emlékművet még 2005-ben kiválasztó zsűri egyik tagja. A szakértő elmondása szerint a nyilvános összetételű bírálóbizottság munkájában nemcsak felkért művészeti szakértők, hanem delegáltak is részt vettek, így a zsűri tagja volt Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapító elnöke is. „Fónay elképzelése inkább konvencionális megoldások felé hajlott, de a szakértők érvelése meggyőzte arról, hogy a kortárs művészet nyelve  alkalmasabb forma az üzenet XXI. századi közvetítésére.” - mondta a név nélkül nyilatkozó szakértő. A zsűritag szerint a politikus üzenete valójában nem 56 emlékezetéről szó: „Tarlósból a kortárs művészet iránti intolerancia szólalt meg. Sok ember fejében egy emlékműről még ma is XIX. századi, heroikus, figuratív elképzelések élnek.” Wittner Mária is támadta az ék alakú művet: „Láttam egyszer egy képet a munkásőrök gyakorlatozásáról, ahol ék alakban felfejlődve készültek a támadáshoz. Valójában tehát nem kérdés, hogy kinek készül az emlékmű. Lehet, hogy 56-nak, de nem a forradalmároknak, hanem a forradalom okán felállított munkásőrségnek.”

„Az 56-os kiöregedett pesti srácok mindenáron meg fogják akadályozni, hogy a hatalmon lévő kommunista kormány bármilyen emlékművet építsen a Városligetnél vagy bárhol az országban” – írja az 56-os Magyarok Világtanácsának közleménye. A Pofosz pedig úgy vélte, a terv a világméretű liberális nemzet- és emberellenes folyamatnak a szülötte.” Fónay Jenő titkos információkat is mondott: „Eldöntött kérdés, hogy az emlékművet elviszik onnan, és lesz helyette más”. Mádi Jenő, a Pofosz elnöke szerint „egy mindent magába ölelő, hatalmas emlékoszlop kerülne oda”. Az 56-osok terén álló emlékmű alkotói nem kívánták kommentálni a főpolgármester elképzeléseit.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik