Nézegesse Mona Lisát - meztelenül!

2010. augusztus 10. 11:03

A dél-olasz Pugliában a rejtelmes mosolyú Mona Lisa utánzatai láthatók egy kiállításon, ruha nélkül.

2010. augusztus 10. 11:03
Szeptember 30-ig látható az egykori olasz királynőről elnevezett városkában a Meztelen Gioconda című kiállítás. „A művészet kiváló idegenforgalmi vonzóerővel bír. Ezért gondoltunk arra, hogy Mona Lisa segít a dél-olasz kulturális élet megerősítésében”  - mondta a megnyitón Margherita di Savoia polgármestere, Gabriella Carlucci.
 
A kiállítás két szekcióban kíséri végig az utódok műveit Leonardótól egészen napjainkig. Az első a XVI. századtól az 1900-as évekig mutatja be a főleg Olaszországban festett Mona Lisa-utánzatokat, a másodikban az 1911-től mostanáig készült Giocondák sorakoznak. A toszkán Leonardo da Vinci múzeummal együttműködésben rendezett kiállítás büszkeségének a mester kedvenc tanítványaként ismert Gian Giacomo Caprotti, közismertebb nevén Salai (az Ördög), 1511-ben festett Monna Vanna című képe számít. A kiállítás második része a francia-amerikai Marcel Duchamp bajuszos Giocondájával kezdődik. A kortárs alkotások között videoinstallációk és számítógépes technikával újjászületett Mona Lisák láthatók.
 

„A Mona Lisát övező titok leleplezését tűztük ki célul. Az évszázadok alatt egymás után alkotott utánzatok és új verziók mindegyike elárul valamit az eredetiről. Analógiák és variánsok a Leonardo-festmény megfejtéséhez visznek közelebb” - mutatott rá a da Vinci múzeum igazgatója, Alessandro Vezzosi. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!