Eastwood befenyíti a brit pénzügyminisztert

2010. augusztus 09. 10:48

Clint Eastwood hadat üzent George Osborne brit pénzügyminiszternek: arra kéri a politikust, hogy akadályozza meg a brit filmtanács (UKFC) megszüntetését. A filmtanács a költségvetési megszorítások áldozata.

2010. augusztus 09. 10:48

A kulturális tárcától - és az egész közszférától - 25-40 százalékos lefaragást vár a kormány, azonban a szervezet megszüntetése ellen neves brit színészek és rendezők tiltakoztak. A veterán Clint Eastwood levélben fordult a pénzügyminiszterhez, melyben mély aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kormány meg akarja szüntetni a legsikeresebb brit filmek mögött álló testületet. A rendező azt írta Osborne-nak, hogy alapvető szerepet játszott az UKFC abban a döntésében, hogy legutóbbi, Hereafter című filmjét Londonban forgassa - értesült The Sunday Times című lap. 

„Annak lehetősége, hogy egy olyan értékes forrás mint a UKFC megszűnik, mindannyiunk számára nagy aggodalmat jelent a jövőbeni projektek tervezésekor” - utalt az élő legenda arra, hogy produkciós cége, a Malpaso a jövőben nem dolgozik Nagy-Britanniában, ha a filmtanács megszűnik. A héten neves brit művészek, köztük Bill Nighy, Pete Postletwaite, Jamey McAvoy és Emily Blunt nyílt levélben fordult Jeremy Hunt kulturális miniszterhez, aki azonban makacsul ragaszkodik döntéséhez. Hunt szerint a brit filmszakma nem szenvedi meg a tanács megszűnését, a pénz pedig így közvetlenül a produkciókhoz kerül.

A kulturális miniszter rámutatott: a kormány a filmtanács támogatását szünteti meg, nem a filmszakmáét. A támogatás kulcselemei, mint például az évente több mint 100 millió fontot érő adókedvezmény, továbbra is megmaradnak. Állítólag azonban a tárcán belül sem értenek egyet maradéktalanul az UKFC sorsát illetően.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!