Szövetség a filmkalózok ellen

2010. március 22. 12:58

Hollywood és Bollywood összefogott a filmkalózok ellen: az Amerikai Mozgókép Szövetség és hét indiai filmvállalat bejelentette, hogy egyesítik erőiket a világ egyik legnagyobb filmpiacán garázdálkodó hamisítókkal szemben.

2010. március 22. 12:58
A megegyezés már egy éve érlelődik, és mindkét fél erősen érdekelt benne. Hollywood igyekszik minél nagyobb területre kiterjeszteni hatalmát a világ filmpiacán, az indiai filmstúdiók pedig már nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják a kalózkodás okozta tetemes veszteséget.

A közlemény szerint a szövetség az indiai mozikkal együttműködve többek között a filmszínházak kézikamerás kalózaira akar lecsapni, hiszen a kalóz DVD-kiadványok 90 százaléka ebből a forrásból ered. Megszigorítják a rendőri ellenőrzést, az internetszolgáltatókkal együttműködve küzdenek az internetes kalózkodás ellen, és a politikusok segítségét is kérik, hogy hatékonyabb törvények szülessenek a szerzői jogok védelmében.

Az indiai filmiparban gazdag múltja van a másolt produkcióknak, és a földrésznyi országban kevésbé alakult ki a szerzői jogok tiszteletben tartásának kultúrája, mint azt Hollywood szeretné. A filmkalózkodásnak 2008-ban 571 ezer álláshely esett áldozatul, és a hamisítás 959 millió dollárral károsította meg a 2,3 milliárd dolláros bevételt termelő indiai filmipart. A KPMG nemzetközi könyvvizsgáló cég adatai szerint a piac 60 százalékát fedik le a hamisított DVD-k. Az indiai filmipar a KPMG előrejelzése szerint 2014-re elérheti a 3 milliárd dolláros bevételt, ami évi átlag 8,9 százalékos növekedést jelez.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!