Megjelent egy eddig ismeretlen Janus Pannonius-vers

2010. február 26. 11:01

A felfedezés az utóbbi évtizedek Janus Pannonius-kutatásának legfontosabb eseménye, igazi irodalomtörténeti szenzáció.

2010. február 26. 11:01
A Jelenkor folyóirat februári számának mellékleteként jelenik meg Janus Pannonius eddig ismeretlen műve. A Renatusnak, Szicília királyának dicséretéről való három könyv egy 1452-ben keletkezett dicsőítő költemény, melyet Janus Anjou Renéhez, első királyi (igaz, trónjavesztett) patrónusához címzett. A költemény a műfajhoz híven a címbe emelt férfiú erényeit és hősi cselekedeteit méltatja. 

A dicsőítő költeménynek eddig csak a teljes mű felénél kisebb részlete volt ismert. A mostani, teljes, 1043 soros szöveg a Nápolyi Nemzeti könyvtárból került elő, Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész akadt a nyomára. Az ő munkáját dicséri a latin szöveg szakszerű sajtó alá rendezése, valamint az értő és lírai magyar fordítás elkészítése is. A Renatus-dicsőítéshez Jankovits László, a PTE oktatója, Janus Pannonius-kutató írt előszót, amely a fél évezrednél is régibb mű előkerülésének részleteit is ismerteti.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!