Karády Katalin 20 éve hunyt el

2010. február 05. 15:38

Karády Katalin, a háború előtti magyar film végzet asszonya 1990. február 7-én halt meg.

2010. február 05. 15:38
Karády 1939-ben forgatta első és legsikeresebb filmjét, a Halálos tavaszt, később gyakran volt Jávor Pál partnere. Amerikai stílusú sztárt faragtak belőle, a nők utánozták frizuráját, öltözködését; Karády a végzet asszonya lett, szinte férfiasan mély hangja is szokatlan volt. A szélsőjobboldal gyűlölte, zsidó-bérencnek nevezte, a baloldalnak túl polgári és sztáros volt - mindez azonban nem csorbította népszerűségét.

1944-ben, a német megszállás után megfagyott körülötte a levegő, majd letartóztatta a Gestapo, befolyásos barátai csak nehezen tudták kiszabadítani. A nyilas rémuralom idején zsidókat mentett, amiért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki. A színésznőt megviselte, hogy a szovjet fogságba esett, majd az ÁVH-nak átadott szerelmének, Újszászy Istvánnak, a hírszerzés főnökének nyoma veszett. Az új világban már nem találta helyét, kiszorult a filmből, majd a színházból is. A kommunista kultúrpolitika nem igényelte a múlt rendszer sztárját, s lassan a közönség is leszokott róla.

Karády Katalin 1951. február 9-én hagyta el hazáját és Brazíliában, majd New Yorkban telepedett le, ahol kalapszalont vezetett. Kultusza a hetvenes évek végén éledt újra, ismét kiadták dalait, könyvek jelentek meg róla, vetítették a Halálos tavaszt. Ő nem látogatott haza, örökre fiatalnak akart az emberek emlékezetében megmaradni, s New Yorkban halt meg. Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég című 2001-es filmje Karády és Újszászy szerelmét eleveníti fel, akárcsak Pusztaszeri László 2008-as Karády és Újszászy című párhuzamos életrajza, dalaiból nemrég Szalóki Ági adott ki feldolgozás-lemezt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!