Gyermektől gyermekig, lélektől lélekig – így sokszorozódik meg az ajándékozás ereje Kárpátalján, a háború árnyékában

2023. december 25. 08:59

A kárpátaljai Badaló nyüzsgő kis gyermekserege mindennél jobban várja a karácsonyi angyalt. Kívánságaikat pedig nem is akárkik teljesítik…

2023. december 25. 08:59
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

„Csak az adventi gyertyák égnek a badalói Édenkert református óvodában. A hangulatos idillt a szándékon túl a kényszer is adja. Aggregátorok zúgása hallatszik szerteszét Kárpát­alján. A szolgáltató minden rendszer vagy jelzés nélkül kapcsolja le a településeket a hálózatról, így az intézményben áramfejlesztőkkel próbálják átvészelni a hiányt.

Nagy nehézség ez, mivel a legtöbb helyen a konyhai eszközök is elektromosak, így azokat nélkülözve kell az étkeztetést megoldani. De vissza az oviba! Gyerekek énekelnek. A szöveg ismerős, ám ebben a kényszerű félhomályban sokkal valósabb tartalmat nyernek a jól ismert sorok: »kicsiny kis fényemmel világítani fogok«” – így emlékszik vissza Márton Gergely, a Dunántúli Református Egyházkerület munkatársa tavalyi kárpátaljai útjukra.

Idén sincs ez másként a háború árnyékában. A lassan két éve tartó orosz–ukrán háború frontvonalai nem érték el Kárpátalját, ám közvetett hatásai sújtják az eddig is nehéz helyzetben élő magyar közösséget. Az állandósuló áramkimaradások és légiriadók mellett a vízszolgáltatás, illetve az áru- és üzemanyag-ellátás is akadozik. A kárpátaljai magyarok a legnehezebben mégis talán a családok szétszakítottságát viselik, hiszen a hadköteles korú férfiak közül többen az anyaországba vagy nyugatra menekültek a folyamatos sorozás elől.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os fennállása óta évente több tízezer rászorulót támogat Kárpát-medence-szerte, a szolgálathoz évről évre adományozók ezrei csatlakoznak. Az adventi időszakhoz érkezve négy Veszprém megyei óvoda összefogásának köszönhetően több mint száz kárpátaljai kisgyermek karácsonya válhat örömtelibbé. 

Közülük most a magyarországi Alsóörs és a kárpátaljai Badaló történetét mutatjuk be röviden, e láthatatlan kötelék ugyanis megmutatja, az ajándékozás ereje miként sokszorozódik meg a háború árnyékában. Kálmán Csaba lelkipásztor a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársaival közösen a múlt évhez hasonlóan szerette volna boldogabbá tenni a badalói Margaréta és Édenkert óvoda gyermekeinek karácsonyát.

 

A Beregszásztól mindössze tíz kilométerre található településen a Kárpát-medencei óvodafejlesztési pályázat segítségével nemrég sikerült új óvodát építeni. A református fenntartású intézményben mindent megtesznek azért, hogy a kicsik még ezekben az időkben is gondtalan gyermekek maradhassanak. Kálmán Csaba elmondja: a szeretet­szolgálat a háború kezdete óta számos olyan programot indított, amely kifejezetten a Kárpátalján élők támogatását, megsegítését helyezi fókuszba. „Ezt mind azért tesszük, hogy a Kárpátalján élők minél jobban érezzék: nincsenek egyedül a bajban” – fogalmaz.

A Magyar Református Szeretetszolgálat felhívásához csatlakozva az Alsóörsön működő Napraforgó óvoda s annak apró lakói idén is vállalták, hogy teljesítik negyvenöt badalói óvodás karácsonyi kívánságait. A kicsik az ajándékok mellett rajzolnak és üzenetet is küldenek kárpátaljai társaiknak.

„Sajnos ezek a kárpátaljai gyerekek sokáig nem élvezhették a nyugodt óvodai életet a háborús helyzet miatt. Nagy szegénységben élnek, ezért mindennél jobban várják a karácsonyi angyalkát. Az ott élő és dolgozó óvó nénik segítségével eljuttatták hozzánk kívánságaikat, megírták, mit szeretnének kapni az angyalkától karácsonyra” – mondja lapunk megkeresésére Csiszárné Huszár Judit, az alsóörsi óvoda vezetője. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy az intézmény bejáratánál elhelyezett táblázatból az előző hónapokban mindenki kiválaszthatta, kinek a vágyát szeretné teljesíteni. Egy-egy drágább ajándékhoz akár több család is összeállhatott.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a szülők és a gyerekek ennyire együttműködő és lelkes partnerek voltak a kívánságok teljesítésében. Rövid időn belül az intézmény dolgozóinak és a szülők támogatásának köszönhetően sikerült minden kisgyermek angyalkához eljuttatott kívánságát teljesíteni” – meséli Huszárné Csiszár Judit, majd hozzáteszi, természetesen a gyermeket nevelő pedagógusokra is gondoltak, őket is meglepték néhány aprósággal.

„Törekszünk arra, hogy óvodásaink empatikus magatartása minél inkább fejlődjön, így a mindennapi tevékenységeink során és az óvodai beszélgetőkör alkalmával szóba került a nehezebb helyzetben élő fiatalok élete is. Az a tapasztalat, hogy a gyermekek általában tisztában vannak a körülöttünk lévő világ eseményeivel, így megpróbálják a maguk módján megfogalmazni a gondolataikat és viszonyukat a háborúval kapcsolatban is” – árulja el az intézményvezető annak kapcsán, hogy mit és mennyit tudnak az óvodások nehéz sorban lévő szomszédos országbéli társaik körülményeiről.

Huszárné Csiszár Judit a jótékonykodás során sok megható történettel találkozik. Mint elmeséli, volt olyan kisgyerek, aki még a saját zsebpénzét is felajánlotta az ajándékok megvásárlására. Pápai Szilvia, a badalói óvoda vezetője pedig kiemeli: ez a támogatás nem csupán a gyermekeknek, de a szüleiknek is hatalmas öröm.

A csomagokat a Magyar Református Szeretetszolgálat juttatta el Kárpátaljára, ahol a badalói óvodások rövid karácsonyi előadással fogadták a hozzájuk érkező vendégeket. Mint Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke megjegyzi: „ez az ajándékozás azt is szimbolizálja, hogy az egész Kárpát-medence összefog a kárpátaljai magyarokért”.

„Hálásan köszönjük az óvodások és családjuk, valamint az intézmények csatlakozását, hogy szívügyüknek tekintik a kárpátaljai kisgyermekek kívánságait!” – fogalmaz a szeretetszolgálat.

Nyitókép és fotók: Magyar Református Szeretetszolgálat, Kiszó

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Medici
2023. december 25. 11:44
Az ajándékozás öröme mellett ezek a csodálatos gyermekarcok mást is megsokszoroznak. A jóérzésű emberek erejét, hogy a jövőben is tudja elviselni azt a sok mocskot ami nap mint nap zúdul ránk. Ezért javaslom a szerkesztőségnek, hogy archiválja ezeket a fotókat, és 2024-ben - hónaptól, naptól függetlenül - közölje. Kiemelten a brüsszeli hírek, és az ottani kompánia hazai fiókszervezeteinek mesterkedései után.
Intruder
2023. december 25. 11:01
Kis csillagaim, legyen békés, boldog életetek!!
blondiner
2023. december 25. 10:48
Megejtő kép. Az amúgy is rettenetes szegénységben élő gyerekek lehet, hogy már édesapa nélkül "várják" a karácsonyt. Áldott legyen az, aki akár egy gyermeknek is szebbé, jobbá teszi az életét
Átoperált Kiscsoportos
2023. december 25. 09:31 Szerkesztve
A cigány gazdátok meg dupla áron veszi a gázt meg az olajat, h ruszki kebelbarátja tudja lőni a gyerekeket. „Ukrajna Külügyminisztériuma elvárja a magyar Országgyűlés elnökétől, Kövér Lászlótól, hogy tegyen közzé igazolást a saját mentális egészségéről." Kövér úr szavainak további értékelése közvetlenül függ a tanúsítványban rögzített következtetéstől” Sötétmagyarország, sötétpedofidesz ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!