Orbán és Meloni után újabb európai vezető látogatott el Pekingbe

2024. szeptember 09. 10:52

Ezúttal egy baloldali miniszterelnök érkezett diplomáciai látogatásra Kínába.

2024. szeptember 09. 10:52
null

Nyitókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök/ JAVIER SORIANO / AFP

Az EU ideiglenes vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre, mivel az Európai Bizottság szerint a kínai cégek tisztességtelenül részesülnek állami támogatásban, ami lehetővé teszi számukra, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák áraikat. A lépés negatív hatással lehet a kínai-európai gazdasági kapcsolatokra, és most több uniós politikus próbálja menteni a helyzetet. 

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a hétvégén Pekingbe érkezett, amely az első állomása volt kínai útjának, és aminek célja a kétoldalú politikai és kereskedelmi kapcsolatok megerősítése – számolt be az Euronews. 

„Célunk a kétoldalú kapcsolatok politikai lendületének fenntartása, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítése, valamint a spanyol kultúra, oktatás és tudomány támogatása Kínában” – írta Sánchez az X-en közzétett bejegyzésében.

Pekingben Sánchezt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök, és megbeszélést folytat az ország miniszterelnökével, Li Csianggal és a törvényhozás elnökével, Zhao Lejjel szintúgy.

Sánchez kínai útja az Európai Unió és a világ második legnagyobb gazdasága közötti kapcsolatok kényes időszakában történik.

Az EU júliusban ideiglenes vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre. Az uniós tagállamok októberben szavaznak arról, hogy véglegesítsék-e ezeket a vámokat.

Sánchez látogatása azért is érdekes, mert az uniós országok hatalmas hisztériát rendeztek, mikor Orbán Viktor a békemisszió keretében Pekingbe látogatott. Robert Habeck német alkancellár például fontosnak tartotta leszögezni, hogy a magyar miniszterelnök „nem az Európai Unió nevében” járt Kínában. Orbán után Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is Pekingbe utazott, amelyet szintén hatalmas felháborodás kísért. Várhatóan a spanyol miniszterelnök útjának nem lesz ilyen fogadtatása, ami jó illusztrálja a konzervatív vezetőkkel szembeni kettős mércét. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. szeptember 10. 19:47
Van annak egy diszkrét bája, hogy a spanyol szoci (SZOCÍ !) kormány kitette Franco-t a nyughelyéről, ugyanakkor keblére öleli az ukrán nácikat (lásd Talgo botrány), most pedig a kommunista Kínába megy kuncsorogni...
Mich99
2024. szeptember 09. 18:58
Ez a genyó is megszavazta a szankciókat Kína ellen, most meg megy oda, hogy átverje őket...
Mich99
2024. szeptember 09. 18:48
csombor-4, ilyen amerikai mese sok van, pl.: az amerikaiak nyomulása Oroszország ellen, (ami "nem igaz", de aminek egy szakaszát "ukrán forradalomként", következő szakaszát pedig "orosz-ukrán háborúként" verték bele a fejünkbe...
polárüveg
2024. szeptember 09. 17:09
Sánchez úr talán a Talgo vasúti gyártó cégüknek keres kínai befektetőt? Ha már az EU-s magyar vásárlót államilag kiütötték... Jó kis névjegy ez, különösen Kínába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!