Tombol az olasz baloldal Meloni pekingi látogatása miatt

2024. augusztus 05. 12:30

Orbánt másolja az olasz kormányfő a La Stampa szerint.

2024. augusztus 05. 12:30
CHINA-BEIJING-XI JINPING-ITALIAN PM-MEETING (CN)

Nyitókép: Ding Haitao / XINHUA / Xinhua via AFP

 

Giorgia Meloni, olasz kormányfő Kínában tárgyalt, és valószínűleg úgy gondolja, hogy ötnapos kínai látogatása különleges volt – írta online cikkében a La Stampa című olasz lap.

A La Stampa szerint a kínaiak számára azonban túlságosan „rutinszerűnek” tűnt ez a látogatás. Kína végül is „Középbirodalomnak” nevezi magát, a hely, amely körül az egész világ forog, ahogy az ókori római időkben a Földközi-tengert „Tengernek a Föld közepén” nevezték. Ennek eredményeként a kínai kormányok mindig is vártak másokat, hogy látogassák meg őket, és meghajoljanak a lábuk előtt. Talán közönségesnek tűnik az európaiak „jövés-menése”.

Csupán április eleje óta Hszi Csin-ping államfőt és segítőit meglátogatta Olaf Scholz német kancellár, Andrzej Duda lengyel államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, most pedig az olasz miniszterelnök.

Kétségtelen, hogy Giorgia Meloni látogatása kisebb inkoherenciát mutatott, mint az Európai Tanács soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Orbán Viktor néhány héttel korábbi látogatása, aki vállalta a szabadságot, hogy ellentmondjon az EU kül- és biztonságpolitikájának Oroszországgal és „korlátlan” stratégiai partnerével, Kínával szemben, amikor csak tehette – írt a lap. A La Stampa szerint viszont 

mindenki tudja, hogy Orbán egy gazfickó”.

Az olasz miniszterelnök, amióta hivatalban van, úgy tűnt, hogy hangsúlyozni akarta a NATO-hoz, az EU-hoz és az USA-hoz való szigorú igazodást. Ez a pekingi látogatás a lap megkérdőjelezte ennek az „igazodásnak” egy részét. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2024. augusztus 07. 19:17
tombolnak?...akkor jó...énekeljék csak tovább a mozgalmi bella ciao-t:)
lhotx
2024. augusztus 06. 06:50
HAZAI LAPJUK nem kevesebbet kérdezett Melonitól, mint hogy KIHEZ AKAR LOJÁLIS LENNI? Hát ez bombajó! Az olasz haza érdeke, hogy Meloni birodalmi hivatalnokok képviselte ülepet nyaljon. Ne kísérletezgessen az olasz érdekek képviseletével Kínában. Itt nyilván azzal van gond, hogy KICSODA SZERINT mi most az olasz érdek.
irmag2
2024. augusztus 05. 19:40
Meloni Olaszországot képviselte, vagy az uniót?
Akitlosz
2024. augusztus 05. 17:12
Nem tombol semmiféle baloldal. Egy ottani újságíró írt valamit, hogy megtöltse az újságját. A Mandiner is így tölti ki a másolások után még fennmaradt helyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!