Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Mit tehet Magyarország az uniós bíróság ítéletével szemben?

2024. június 20. 09:13

Mint ismert: az Európai Unió Bírósága rendkívül súlyos, 200 millió eurós átalányösszeg befizetésére kötelezte a magyar államot.

2024. június 20. 09:13
null

Nyitókép: François Walschaerts / AFP

Ahogy megírtuk, az Európai Unió Bírósága rendkívül súlyos, 200 millió eurós átalányösszeg befizetésére kötelezte a magyar államot. „Magyarország nem teljesítette a bíróságnak a befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat” – állt az indoklásban.

A büntetés alapja egy korábban Magyarország ellen elindított eljárás volt: 2020-ban a tranzitzónát az Európai Unió nyomására a magyar kormány felszámolta. A tranzitzónát a bezárás előtt csak Szerbia felé hagyhatták el a bevándorlók. Az emberi jogok európai egyezményét alkalmazó strasbourgi bíróság azt állapította meg, hogy az egyirányú tranzitzóna nem minősül őrizetnek. Ezzel szemben az unió bírósága kimondta, hogy őrizetnek minősül, s ez ellentétes az unió előírásaival, így az jogsértő.

Ezt is ajánljuk a témában

Természetesen Orbán Viktor sem hagyhatta szó nélkül a történteket, Facebook-bejegyzésben reagált az ítéletre:

Az Európai Bíróság mai döntése értelmében Magyarországot egyszeri 200 millió + napi 1 millió euróra büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat.

A döntés felháborító és elfogadhatatlan. Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket!”

– fogalmazott a kormányfő.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértő elemezte a lehetőségeket

Petri Bernadett, az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetésről a Magyar Nemzet kérésére elmondta: 

ez egy ultimátum, amit Brüsszel adott az Európa Unió konzervatív erőinek.

Egyértelműen politikai támadásról van szó. Ha ezt előbb kihirdette volna az Európai Bíróság, az hatást gyakorolt volna a hazai választásokra, feltételezhetően a kormánypártok javára. Másodsorban Brüsszel most abban érdekelt, hogy a magyar kormányt olyan alkupozícióba kényszerítse, amely Brüsszelnek kedvező. Csakhogy ezt a magyar kormány nem hagyja” – hangsúlyozta Petri Bernadett.

A szakértő a portálnak úgy fogalmazott: 

az Európai Parlament politikai összetétele is változik, megerősödött a konzervatív pártok közössége, 

így az Európai Néppártnak, valamint a baloldali szövetségesei­nek azzal kell számolniuk, hogy sokkal nehezebben vihetik keresztül akaratukat a parlamentben.

„A konzervatív erőket meg kell győzni bizonyos elképzeléseik támogatásához” – szögezte le Petri, aki szerint Brüsszel a mostani döntéssel üzenni akar a migrációt ellenző politikai erőknek: így jár, aki nem követi az EU bevándorláspolitikai elképzeléseit.

Mik a magyar kormány lehetőségei?

Petri Bernadett a Magyar Nemzetnek kifejtette: 

az eljárásban rendes jogorvoslati eljárásnak nincs helye. 

Amennyiben elindul Brüsszel részéről az igényérvényesítés, a magyar kormánynak lehetősége van hivatkozni olyan teljesítményekre, amellyel lehetővé válik a kiszabott büntetés összegének csökkentése” – magyarázta a szakértő. Mint mondta: a közös határvédelemre kiadott 700-800 milliárd forintos összeg például egy ilyen hivatkozási alap lehet. Petri úgy véli, Magyarország is jogi eljárást indíthat ezen költség érvényesítésére, „ugyanis a mi értelmezésünkben a határvédelem terén nyújtott teljesítményünk elismerése a lojalitás, ez lenne a szolidaritás”. 

A szakértő szerint a másik lehetőség az ­uniós forrásokra terjed ki, amelyek egy részét a mai napig nem kaptuk meg, ennek terhére beszámítható a bírság.

Volt már példa arra, hogy ilyen bírságot csökkentettek: Lengyelországot 2021-ben az igazságügyi helyzettel kapcsolatban büntették meg” 

– emlékeztetett Petri Bernadett.

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-100
2024. június 27. 08:16
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
melybuvar
2024. június 21. 16:11
Bejelenteni, hogy tovább nem tudjuk finanszírozni a határvédelmet, őrzött folyosót nyitni az EU felé. Pihenőket szálláshelyeket biztosítani az út során. Mindent humánusan , hogy kipihenten érkezzenek a III. Birodalomba.
baby-12
2024. június 21. 03:05
Milyen bíróságnál nem lehet fellebbezni az itélet ellen?? Rögtön ítélő katonai bíróság? Sztálinista bolsevik népbíróság ?? Ha Brüsszel ilyen " JOGSZOLGÁLTATÁST " akar nyújtani, akor korrektebb lehetne, ha bevallaná, " a magyaroknak járó pénzre a brüsszeli bürokraták tartanak igényt. Sőt már előre, több évre, le is kötötték... És nem is Magyarország számára kamatozik... Az orosz jegybanki pénzrk is ugyanezzel a módszerrel kerülnek " magánosításra " ???? A híres kalózok unokái sem estek messzire a kalóz nagypapáktól...
Syndicalist-Cat
2024. június 21. 00:22
Nem kell kifizetni egyszerű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!