Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az Európai Néppárt jobbra nyitását sürgeti a Forza Italia

2024. június 24. 20:00

Antonio Tajani olasz külügyminiszter a Zöldek helyett az ECR felé való nyitást szorgalmazza az EPP-ben.

2024. június 24. 20:00

Nyitókép: RICCARDO DE LUCA / AFP

 

Az olasz külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, Antonio Tajani, akinek pártja, a Forza Italia az Európai Néppárt (EPP) tagja, figyelmeztette a konzervatívokat: 

inkább az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) támogatását kell keresniük, s nem a Zöldekét.

A választók „egyértelmű üzenetet küldtek” arra vonatkozóan, hogyan közelítsünk a zöld kérdésekhez – mondta Tajani, aki korábban az Európai Parlament elnöke is volt. „Szükség van egy harmadik útra a környezetvédelem terén, amely se nem tagadó, se nem pedig szélsőséges, mint Greta Thunberg és Frans Timmermans” – jelentette ki.

Ennek eredményeként „a Zöldekkel való szövetség nem lehetséges” 

– írja az Euractiv.

Olaszországban Tajani Forza Italia pártja a koalíciós kormány része Giorgia Meloni Fratelli d’Italia (ECR) és Matteo Salvini Lega (ID) pártjával együtt.

Bár még mindig összeegyeztethetetlennek tartja az együttműködést Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártjával, úgy véli, hogy Meloni kulcsfontosságú lehet egy új többség kialakításában Európában. „Meloni egy három pártból álló kormányt vezet, amelyeknek különböző nézeteik vannak. Mi, a Forza Italiaban, támogatjuk Ursula von der Leyent egy második ciklusra, és rajta fog múlni, hogy olyan szintézist találjon, amely képviseli az elképzeléseinket is” – tette hozzá Tajani.

Az EPP eddig elutasította a Zöldek felkérését egy egységes koalíció létrehozására. Von der Leyen számára a Zöldek támogatásának keresése az utolsó lehetőség, ha nem tud biztosítani egy újabb mandátumot magának a szocialisták (S&D) és a Renew liberálisainak támogatásával.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami66
2024. június 24. 22:01
Az unijós libsik már próbálják kikezdeni a nagy ellenfet, a európai jobboldali tömörülést . Meloni még a végén be is dől nekik, és a libsik hátradőlhetnek mert ismét megnyugtató többségük lesz.
Bp1964
2024. június 24. 21:23
Az EPP menthetetlenül globalista, soros- és jenkicsicska. Elkötelezettek a háború, a genderőrület és a migráció mellett. A pokolba valók, nem jobbra.
szeekely
2024. június 24. 21:12
A neokohn-zervativ Orban-Trump-Nyetanyahu tengely tulsagosan Kozel-Kelet orientalt, cionista, hogy barmely, europaisagara ado politikai csoportosulas elfogadja. A magyar-amerikai-izraeli szovetseg nem fogja dominalni a vilagot, mert szembemegy minden europai kultur-normaval. Riaszto, ijeszto es felelem-kelto. Egy europai ma fel Orbantol, mert hajlandonak mutatkozik, hogy - a kultur-idegen amerikai toke-nihilizmus es - a zsido apartheid eszmeinek trojai falova legyen az europai kultur-zonaban. Orban vilaga ez a 3 ember, A kontinens iszonyodik, a magyar tortenelem kovetkezo 50 eve vegveszelybe kerul. Amit akar - nem jol akarja es - amugy sem jott el meg az ideje. Magyar Peter, egy atlagosan kozepszeru figura azert tudja rarogyasztani a fraszkarikat a Fidesz elkenyelmesedett, egyre vastagabb vala@u elitjere, mert - a tagsag erzekeli a bajt, csak nem mer beszelni rola, - a vezetes pontosan ismeri a bajt, de nem meri bevallani. Ha Peti silany, akkor a Fidesz meg silanyabb. Lol
Vata Aripeit
2024. június 24. 20:22
Nocsak, nocsak...Az ANO már kilépett a libsiktől, Orbán Rómában van, LePen csendben, a forza forszíroz vmit, az újságírók és kommentelők meg össze-vissza firkálgatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!