Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Nem viszik messzire: Afrika helyett Romániába ment az ukrán búza nagy része

2024. február 19. 21:02

Keleti szomszédunk volt az ukrán gabona második legnagyobb exportpiaca tavaly.

2024. február 19. 21:02
null

A gabonakereskedők egymillió tonna ukrán búzát importáltak Romániába ebben a szezonban, ezzel Románia a második legjelentősebb exportpiacnak számított az ukrán búza számára Spanyolország (3,3 millió tonna) után – közölte az Economica.net román gazdasági portál az ukrán vámhatóságtól származó adatokat ismertetve.

A tavaly július 1-jén kezdődött piaci évben az ukrán búzaexport ez előző szezonhoz képest 4 százalékkal 10,3 millió tonnára csökkent. 

A búzaexport célországai között Egyiptom (788 ezer tonna), Pakisztán (696 ezer tonna) és Törökország (615 ezer tonna) következik a sorban. A februári ukrán búzaexportot részletező adatok között Románia már nem jelenik meg, a legfontosabb célországok Pakisztán, Egyiptom, Tunézia és Törökország.

Az eredetileg a londoni Agricenzus.com szakportálon közzétett adatsor szerint a teljes ukrán gabonaexport ebben a kereskedelmi idényben február közepéig mintegy 26,5 millió tonnát tett ki, ami 11 százalékos visszaesés az előző szezonhoz képest. A kukoricaexportnál a legnagyobb mennyiségeket Spanyolországba (3,3 millió tonna), Kínába (1,8 millió tonna), Olaszországba (1,65 millió tonna) és Hollandiába (1,15 millió tonna) szállították.

Románia tavaly ősszel engedélyhez kötötte, és 

azóta elvileg csak a hazai gazdálkodóknak és feldolgozóknak teszi lehetővé a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából.

A bukaresti mezőgazdasági tárca az intézkedést akkor azzal indokolta, hogy – bár az EU „szolidaritási folyosóit” elvileg a világ élelmiszerbiztonságára hivatkozva nyitották meg, a más piacokra szánt ukrán mezőgazdasági termékekre adott ideiglenes vámmentesség lehetővé tette, hogy a kereskedők jelentős mennyiséget már Romániában értékesítsenek. Ez súlyos piaci zavarokat okozott, leverte a gabonafélék és olajos növények felvásárlási árát, megdrágította a szállítást, ami miatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált – mutatott rá a román mezőgazdasági tárca.

Romániában januárban három héten keresztül munkagépeikkel felvonulva forgalomlassítással tüntettek a gazdák, 

egyebek mellett az országon áthaladó ukrán gabonaexport őket érintő következményei ellen. Marcel Ciolacu miniszterelnök ennek kapcsán többször úgy nyilatkozott: Románia kizárólag a tranzitot engedélyezi, október óta „egyetlen szem ukrán búza” sem maradt az országban.

(MTI)

Nyitóképen: Mezőgazdasági gép Harkiv régióban. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KINGA SÁNDOR
2024. február 22. 07:15
Lehet, hogy hamarosan ez a román kormány is bukni fog?
Mátyás01
2024. február 20. 05:49
Nem tudják vagy nem akarják megbüntetni ezeket a kereskedőket?
Oldalkosár
2024. február 19. 23:16 Szerkesztve
Most mér', a Román-Alföld, a moldvai medencék és az Erdélyi- medence a Nyugati-Alfölddel híresek arról, hogy csak kecskének való silány fű terem rajtuk. Valahogy etetni kell az ország lakosságát.
Forgalmazó
2024. február 19. 22:51
Az eu nal kétszínűbb moslék társaságot Afrika legsötétebb bugyraiban sem találni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!