Von der Leyen mindent megtesz, hogy elkerülje ezt a helyzetet – új szabályokról döntött, Magyarország is érintett

2024. október 15. 17:25

Ursula von der Leyen új megkötéseket vezet be: takarékosság és sokszínűség lesz a két alapelv a Bizottság munkájában.

2024. október 15. 17:25

Nyitókép: Ilze Juhansone, Ursula von der Leyen és Bjoern Seibert, az Európai Bizottság vezetői a testület ülésén Brüsszelben 2024. október másodikán  /  fotó: JOHN THYS / AFP

Ursula von der Leyen második EB-elnöki ciklusában az Európai Bizottság kicsit karcsúbb, de személyállományában annál diverzifikáltabb testület lesz. Az új szabályok gyakorlati betartását Björn Seibert, Von der Leyen kabinetfőnöke fogja megvizsgálni.

Mint ismert, a biztosok, és így az általül felügyelt szakterületek száma illeszkedik az EU tagállamainak számához: 27 biztos van, mind más és más tagállamból érkezett. Közvetlen munkatársaikat, a biztosi kabinetek szakreferenseit lefektetett szabályok szerint kell kiválasztaniuk: 

egyrészt a férfiak és a nők arányának egyenlőnek kell lennie a testületben, 

másrészt meghatározott módon más és más tagállamból kell érkezzenek.

A Politico birtokába került uniós dokumentum szerint Von der Leyen elnöki kabinetjének 12 tagja lesz, Kaja Kallas, az EU külügyi vezetőjének, illetve az öt ügyvezető alelnöki posztot is betöltő biztosnak egyenként 9 munkatársa lesz a saját kabinetjében – a 2019-es reform még 10 személyt tett lehetővé, 2024-től tehát egy munkatársi helyet megspórolnak. A fennmaradó húsz másik biztosnak pedig egyenként 6 kabinettag munkatársa lesz – ezen a téren nincs változás a korábbi szabályozáshoz képest. 

Újdonság viszont az is, hogy 

minden kabinetvezetőnek át kell esnie egy uniós ország által végzett biztonsági átvizsgáláson.

2019-hez hasonlóan Von der Leyen, Kallas és az öt EB-alelnök kabinetjében a 12, illetve 9 kabinettagnak legalább öt különböző tagállamból kell érkeznie, a többi biztosi kabinet esetében pedig három különböző országból – de az új szabály az, hogy 

egy kabinetben legfeljebb két kabinettag származhat ugyanabból az államból, 

Von der Leyen tehát szeretné elkerülni, hogy a biztosok csak saját országukból vegyenek fel alkalmazottakat – írja az uniós lap.

A kabinetek szerepe kiemelt jelentőségű, hiszen ők állítják össze és ők ellenőrzik a biztosok politikai agendáit. A második Von der Leyen-féle Bizottság biztosainak meghallgatása novemberben lesz  az Európai Parlamentben, jóváhagyásuk esetén kezdődik gyors ütemben a kabinetek összeállítása a következő ötéves ciklus elkezdéséhez.

--

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati_Adam
2024. október 15. 19:08
A szakértők tudták, hogy már a belépéskor is egyértelmű volt a piac megszerzése és a kvalifikált műszaki emberek elcsábítása volt. Jellemzően azok a gazdasági területek kulcspozícióinak megszerzése volt a cél, amely a versenyképes magyar vállalatokat a magyar tulajdonosoktól való kivásárlását követően bezárták. Ezeket az átjátszó tranzakciókat még az EU-ba történő belépés elött néhány évvel le is bonyolították. A liberális és szoci politikai felsőbbség pedig mindent meg tett azért, hogy Magyarországot, az EU paravánja mögött adós-rabszolgává tegye. A pénzszivattyú legfontosabb eszköze a tagállamok monetáris kifosztása volt. Az EU és a később csatlakozó tagoktól leválasztották a vámbevételeket és a szankciókkal is, elsősorban a keleti partnerekkel való árucikkeket sújtották. Az EU-val való összekapcsoltságot olyan szerkezetben valósították meg, amelynek piacait a volt szovjet és egyéb, kelet-ázsiai övezettől kellett a szankcionált hátrányos versenyhelyzetből exportálni
Medici
2024. október 15. 19:05
Ursula von der Leyen második EB-elnöki ciklusában az Európai Bizottság kicsit karcsúbb," Intellektuálisan bizonyára karcsúbb. Bár az előzőhöz képest már nem tudom mit lehet még karcsúsítani.
sexykitty-5000113
2024. október 15. 19:02
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­k­­­e­­l­d­­ ­a­ ­s­­z­­e­x­­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­­­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
kovsa2
2024. október 15. 19:00
"takarékosság és sokszínűség lesz a két alapelv" Egy, kettő, sok, több. - ahogy a kisgyerek számolni kezd. A fekete meg a fehér még e szerint sem sokszínű. De csíkokba rendezve jól állna UvdL asszonynak! Remélem hamarosan láthatjuk így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!