Újabb ország kopogott be Putyinhoz: Kuba is csatlakozna a Nyugatot kihívó globális szövetséghez

2024. október 08. 20:37

A karibi ország is BRICS-tagállam szeretne lenni, Putyinnál adták le a felvételi kérelmüket.

2024. október 08. 20:37

Nyitókép: Havanna El Vedado negyede hangulatos utcákkal 2024. október elsején  /  fotó: ADALBERTO ROQUE / AFP

 

A kubai külügyminiszter kedden bejelentette, hogy hazája csatlakozni kíván a BRICS-államokhoz. Carlos Miguel Pereira azt is elmondta, hogy Kuba hivatalosan is benyújtotta a felvételi kérelmet, mégpedig a BRICS-csoport elnökségét betöltő Oroszország vezetőjének, Vlagyimir Putyinnak – írta meg a Politico.

Pereira két héttel a BRICS-tagállamok éves, október 22-24-ére Kazanyba tervezett csúcstalálkozója előtt jelentkezett be a globális Dél vezető szövetségébe. Kuba egyelőre a „partnerország” státuszra esélyes, de idővel teljes jogú tagállammá válhat.

A jelentkezés újabb jele annak, hogy egyre több állam az új világrend jövőbeli domináns szereplőjének, 

a globális geopolitika kulcsszereplőjének látja a feltörekvő gazdaságok csoportját.

Kuba előtt Azerbajdzsán jelezte, hogy szintén tag szeretne lenni, ezt a témát Putyin és Ilham Alijev azeri elnök találkozóján a felek érintették.

A BRICS-csoportot 2009-ben az együttműködés szorosabbra vonása érdekében alapította négy nagy állam, Oroszország, Kína, India és Brazília, jelenleg azonban már kilenc tagú szövetséggé vált: Dél-Afrika, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakozott. A kezdeti célkitűzései alapján csupán kereskedelmi-befektetési együttműködés mára egy önálló geopolitikai blokká változott, a G7-országok nyugati szövetségének keleti geopolitikai és gazdasági vetélytársává. A BRICS-tagságot meghívásos alapon lehet elnyerni – a jelenlegi tagokon kívül Argentína is kapott meghívást, de végül nem csatlakozott.

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb pofon Brüsszelnek: Törökország csatlakozni fog a BRICS-hez

Törökország 2005 óta tárgyal az uniós csatlakozásról. Erdoğan most úgy döntött, nem vár tovább: kihasználja a világrend várható átalakulását, és inkább a globális dél felé tekint. BRICS-tagsága alaposan felbolygatja majd az amúgy is villámgyorsan változó geopolitikai viszonyokat.

--

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 08. 23:02
Fidel Castro híres “History will absolve me” mondását plagizálta parafrazeálva a dr.mini. Aztán Castro-t is jól felmentette a történelem, és Orbánnak se nem csak most nincs igaza, de nem is lesz. Sebaj! Majd felmenti őt is a történelem! Putyinnal együtt. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
viator-11
2024. október 08. 22:46 Szerkesztve
Turnover point. Kiváncsi vagyok, mikor jön el a pillanat mikor a bostoni pajeszos káderek rájönnek, hogy hiába minden "ügyeskedés" (= aljasság) meg NGO-kba befektetett vagyon, a XXI században eljön a fordulópont amikor kiderül, hogy mégsem pajeszosék fingják a passzátszelet, mégsem ők sz.rják a fagyit. stb. Az egy érdekes felébredés lesz a Pénzt Választott Népnek. Egy valódi woke lesz, szerintem, bár nem úgy, ahogy Vagyonosék elképzelték, mikor ráizgultak a Kalergi - Hariseldon Tikkum Olamos delíriumokra. Más kérdés, hogy a világ nagyobbik része is megszenvedi a következményeket, sajnos.
sexykitty-5000106
2024. október 08. 22:09
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­­k­e­­l­­­d­­ ­­a­ ­­­s­z­­­e­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­­c­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Nasi12
2024. október 08. 22:07
Mikor volt a Disznó öböl pontosan? Nincs valami kerek évforduló? Mert akkor az ifjú Kennedy jól jöhet😀
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!