Tusk újabb bosszúra szomjazik: a varsói Felczak Intézet bezárása nem segíti a lengyel-magyar kapcsolatok javítását

2024. október 09. 21:51

A budapesti Wacław Felczak Alapítvány tiltakozott lengyel testvérintézményének bezárása ellen. A magyar kormánnyal nem túl jó viszonyt ápoló Donald Tusk az intézet megszüntetésére készül.

2024. október 09. 21:51

Nyitókép: Orbán Viktor a Waclaw Felczak történész 100. születésnapja alkalmából rendezett krakkói kiállításra érkezik 2016. december 9-én – itt jelentették be a Felczak Intézet létrehozását  /  fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

Közleményt adott ki lengyel testvérintézményük tervezett bezárása ellen a budapesti Wacław Felczak Alapítvány. Ebben azt írják, hogy 2018-ban a híres lengyel hungarológus-történész, Wacław Felczak után elnevezett varsói Felczak Intézet (Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet) és a budapesti Wacław Felczak Alapítvány egy lengyel-magyar parlamenti döntést követően jött létre, 

a testvérintézmények célja pedig a lengyel-magyar közös kulturális és történelmi örökség megőrzése volt. 

Ennek érdekében könyveket adtak ki, egymás zenei kultúráját, turisztikai kincsek népszerűsítették, segítséget nyújtottak a lengyel nyelv magyarországi taníttatásában, és minden nyáron a krasiczyni várkastélyban közéleti szabadegyetemet szerveztek.

Ennek fényében azt írják: „nem hagyhatjuk, hogy az elmúlt időszakban jelentkező problémák maga alá temessék a lengyel–magyar kapcsolatokat, mert ezek a kötelékek régiónk szempontjából nem a múltat, hanem a jövőt jelentik". A közlemény azzal zárul, hogy az Alapítvány problémásnak tartja a Tusk-kormány azon döntését, hogy beszünteti a lengyel-magyar kapcsolat egyik kulcsintézményét, és úgy véli, ez a lépés 

egyértelműen hátráltatná a lengyel és a magyar nemzet közötti kapcsolatok intenzitását, a köztünk fennálló párbeszéd folytatását". 

Az ügyre újságírói kérdésre Orbán Viktor is reagált keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján: a miniszterelnök azt mondta, lengyel politikai barátai szenvednek a lengyel kormány „brutális lépése” miatt, amely igazából egy Magyarország elleni gesztus.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. október 09. 23:43
Eljöhet még az az idő, amikor a bezárót zárják be. Ez a lehetőség már kering a levegőben.
Csubszi
2024. október 09. 22:31
Jogállam lett, nnna!
sexykitty-5000107
2024. október 09. 22:29
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­k­­e­l­­d­­­ ­a­­ ­­s­­z­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­n­­­c­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Claudius1
2024. október 09. 22:29
ott legalább a közpénzt nem költik propagandára
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!