Történelmi bejelentést tett Vlagyimir Putyin – ez sokat elárul a háborús terveiről

2024. október 15. 13:57

Az oroszok már el is kezdenék az elcsatolt területeken fejleszteni a mezőgazdaságot.

2024. október 15. 13:57
null

Nyitókép: AFP/Sergei Ilyin

Az orosz elnök új agrárprogramot indít az elcsatolt területeken. Vlagyimir Putyin elképzelései szerint Oroszország a 2030-ig 25 százalékos agrártermelés-növekedést és ennek a kétszeresét kitevő exporttempót valósítana meg – számolt be a Világgazdaság. 

Vlagyimir Putyin elnök egy tévébeszédben jelentette be, hogy az eddig megszerzett kelet-ukrajnai területeken (a Krímben, a luganszki, donyecki, zaporizzsjai és a herszoni oblasztyokban) fokozatosan mindent helyreállítanak, és a hangsúly a mezőgazdaság fejlesztésére helyeződik.

Putyin kijelölte az „új területek” helyét is a következő évtizedeket meghatározó gazdaságfejlesztési koncepcióban. 

Eszerint fokozatosan leépítik az exportban a szénhidrogének, energiahordozók (kőolaj, földgáz, szén) súlyát, és felfejlesztik – mint az „új rend” egyik elemét – Oroszország mint a világ mezőgazdasági ellátója szerepét. 

Az orosz elnök a 2030-ig 25 százalékos agrártermelés-növekedést és ennek a kétszeresét kitevő exporttempót szorgalmazott.

A VG cikkében idézi: Ukrajna területének csaknem háromnegyede alkalmas mezőgazdasági művelésre. 

A világ szuperminőségű feketeföldjeinek (csernozjom) egynegyede Ukrajnában van. 

A csernozjom talajok aránya az azovi-tengerparti résztől a Duna-deltáig húzódó, 100-200 kilométeres sávban a legnagyobb. A háború előtt Oroszország is jelentős mezőgazdasági exportőr volt. 

A VG cikke szerint a legjobb minőségű ukrán termőföldeket nyugati nagy agrárvállalatok, befektetők bérlik, vagy strómanok útján szerzik meg. A törvények ugyanis nem engedélyezik külföldieknek a földvásárlást. Az ukrán termőföldekért évtizedek óta folyik a harc a nyugati és az oroszországi nagybefektetők, oligarchák között.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobby024
2024. október 15. 16:10
Az oroszok csak visszavették a bitorlóktól és a profitéhes amerikai multiktól ami az övék. Az ott élő lakosság 80%-a még a fasiszta ukrán pogromok idején is orosznak vallotta magát. Megváltás lesz az ukrán elnyomásból újra az anya nemzethez tartozniuk. Putyin tökéletesen látja a problémát. A világ 1-2 évtizeden belül óriási élelmezési problémákkal fog küzdeni. Az USA is ezért nyújtotta rablócsápjait a Dombasz felé. A csernozjom és az ott megtermelt gabona az arany értékével fog vetekedni. Az ujjáépítésről meg annyit, hogy a porig rombolt Mariopult 1 év alatt rendbe rakták. Nagyon fáj ez az USA-nak és az EU-nak.
Chekke-Faint
2024. október 15. 15:18
Amit az amcsik már régebben felvásároltak. Akkor most elbukták az mutyi födeket....DDD
Sztrovacsek
2024. október 15. 15:11
"Az ukrán termőföldekért évtizedek óta folyik a harc a nyugati és az oroszországi nagybefektetők, oligarchák között." Pontosan. Csak hát van aki bérli, van aki megveszi, van aki strómanok útján szerzi meg, Putyin meg elveszi fegyverrel. Amíg a Szovjetunió volt a ház, Ukrajna volt benne az éléskamra. És a kiváló minőségű termőföld lassan nagyobb érték lesz mint az arany. Mert enni kell....
Theorba
2024. október 15. 15:10
Azér' Európa legnagyobb atomerőműve sem jönne rosszul. Az ásványvagyonról nem is szólva. Szolzsenyicin meg azt írja: "Ha az ukrán nép külön akar válni, tiszteletben kell tartani a döntését."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!