Háború után éhínség: világszerte súlyos élelmiszerválságot okozhatnak az ukrajnai aknamezők

2024. szeptember 23. 20:05

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint évtizedekig elhúzódhat majd az aknamentesítés.

2024. szeptember 23. 20:05
Ukraine Crisis / Moshun

Nyitókép: Aknamezőre figyelmzetető tábla a Kijevi területhez tartozó Moshunban 2022. június 4-én. A települést az orosz invázió súlyosan elpusztította. (Hiroto Sekiguchi/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP)

 

A The Economist egy cikke szerint az orosz–ukrán háború során telepített többmilliónyi akna súlyos élelmiszerválsághoz vezethet szerte a világon. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense az InfoRádióban beszélt arról, hogyan és mennyi pénzből lehet ezeket az aknákat semlegesíteni. 

A szakértő szerint az ellenség előretörését megakadályozni próbáló aknamezők telepítése mindkét oldalon természetes velejárója a harcoknak, ami „sajnálatos tény, de egész biztos, hogy milliószám vannak aknák”. Ezeket a háború végén aztán fel is kell majd szedni, amire különböző eljárások vannak. A legbiztosabb a talajt szúróbottal átvizsgáló képzett tűzszerészek bevetése, ami viszont lassú, illetve a korszerű aknák esetében nem is feltétlenül hatásos, 

így valójában „nincs abszolút megbízható módszer” az aknák eltávolítására.

Az ezzel kapcsolatos leendő költségeket 30 és 40 milliárd dollár közé teszik, a helyzetet bonyolítja, hogy az aknák felszedésén kívül az Ukrajna területén található „fel nem robbant bombákat, befulladt tüzérségi lőszereket is hatástalanítani kell”. Mindez – mondja az NKE docense – évtizedekig is elhúzódhat, gondoljunk csak a délszláv háború következményeként Bosznia-Hercegovina bizonyos területein ma is meglévő aknákra. 

A brit újság azon felvetésére, hogy a rengeteg akna nemcsak Ukrajna újjáépítésének lehet majd gátja, de az ukrán gabona legnagyobb felvevőpiacainak számító afrikai és ázsiai országokban súlyos élelmiszerválságot is okozhat, Kaiser Ferenc kifejti: Kijev elsődleges célja az aknamentesítéskor a lakott területeket megtisztítása.

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. szeptember 23. 22:20
Kaiser ostoba és nem olvassa a híreket. Ezt a kacsát az atlantisták már kétszer feltálalták. Az ukrán gabona egyik esetben sem került az "éhezők" asztalára, inkább a nyugati viszonteladók kezébe.
csapláros
2024. szeptember 23. 22:15
Az ukránok taccsra tették magukat gabona ügyben. Felkészült és a rászoruló országokat immár az oroszok, az USA és a kínaiak is ellátják. És ha India, Dél-Afrika, Algéria, Egyiptom, Marokkó, Líbia, Kenya, Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Kongó, Bostwana, Zimbabwe stb. is a fejlett világ nyomába kezdenek lépni, akkor maguk is megoldják majd az élelmezési gondjaikat és a szegényebb országok ellátására is jut majd tőlük..
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 22:01
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­­p­­­u­n­­­c­­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Stingary76
2024. szeptember 23. 22:00
"ukrán gabona legnagyobb felvevőpiacainak számító afrikai és ázsiai országokban" Ez hülye. Ukrajna magasról telibe szarta az afrikai és ázsiai országokat gabona ügyben is. Mondjuk Ukrajna kb. minden országot ott baszott át és baszott ki vele az utóbbi 10 évben ahol csak tudott. Aztán még röhögtek is. Afrika meg bőven kap az orosztól stabilan, nem bassza őket át mint az ukrán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!