Románia önmagához képest többet fejlődött nem csak Magyarországnál, hanem a térség összes országánál

2024. október 14. 13:06

Mi az oka ennek a kétségtelen fejlődésnek – és mik a csapdái?

2024. október 14. 13:06
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: Daniel Mihailescu / AFP

„Néhány gondolat Románia gazdasági és politikai fejlődéséről a szatmárnémeti közgazdász vándorgyűlés után – a meghívást nagyon köszönöm, sokat tanultam.

Sok beszélgetést folytattam le, ezek alapján és az alapján, amit az elmúlt 30 évben százas nagyságrendű utazás alatt magam is láttam a következőket mondanám el.

1. Nagyon nagy fejlődés van, Románia önmagához képest többet fejlődött nem csak Magyarországnál, hanem a térség összes országánál.

2. Ez abszolút értelemben is igaz, de még igazabb egy főre nézve.

3. Románia igazán az elmúlt 20 évben ugrott nagyot, de a legnagyobb lépéseket Mo-hoz képest 2010 előtt tette, nem utána.

4. Ha GDP/főt, fizetéseket nézzük- az ország Mo szintjén van, ha a ez emberek vagyonát, megtakarításait, a városképet, az infrastruktúra általános állapotát (kivéve főutak), messze Magyarország mögött van.

Mi az oka ennek a kétségtelen fejlődésnek – és mik a csapdái?

1. Ami az egy főre jutó adatokat illeti – részben az is, hogy az ország népessége bő 30 év alatt 4.3 millió fővel csökkent (a magyar 800 ezer fővel). A GDP/fő nél ez a jóval több mint dupla csökkenés bizony számít.

2. A román miniszterelnök szerint 5 milliő román dolgozik külföldön. A visszautalások sokkal jelentősebbek, mint Mo. esetében,. ami nagyon jót tett a román növekedésnek és fogyasztásnak. Nyáron nyüzsög az ország – a szabadságok alatt, utána meg üres.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2024. október 14. 15:57
Manapság hivatkoznak arra, hogy a román átlagnyugdíj magasabb, mint a magyar. Tegnap pl Horn Gábor hivatkozott erre. Igaz, azt nem árulta el, hogy a román nyugdíj bruttó, adót fizetnek a nyugdíjasok és nincs 13-ik havi nyugdíj. Ha mindezt figyelembe vesszük, megdől Horn Gábor hivatkozása.
tavirozsa2
2024. október 14. 15:46
forrás wiki: "A bruttó hazai termék (angolul gross domestic product, GDP, ejtsd: dzsídípí) a közgazdaságtanban egy bizonyos terület – többnyire egy ország – adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma. Méri a nemzeti jövedelmet és teljesítményt. Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető." ....
leonardodicarpaccio
2024. október 14. 15:43
Érdemes elolvasi az eredeti facebook bejegyzést, nemcsak a teljesség igénye, hanem a kommentek miatt is. Ott nevesített, érdemi kommentek olvashatók.
bagoly-29
2024. október 14. 14:58
Nem ártana tudni, hogy odaát sok tizezer speciális nyugdijat (havi több millió forintnak megfelelő) élvező volt közalkalmazott/köztisztviselő, bíró, ügyész, stb. van. Egy volt pl. börtönigazgató 5 millión felülit kap, miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!