Nem sikerült meggyőzniük a bírót a Van Gogh-festményt megrongáló aktivistáknak

2024. október 03. 10:22

A bíróság szerint a jogsértés az jogsértés. A Politico hosszan foglalkozott az üggyel.

2024. október 03. 10:22
null

Nyitókép: Just Stop Oil / AFP

A Politico terjedelmes cikket közölt a szélsőséges környezetvédők tevékenységéről, miután 2022. október 14-én két fiatal klímaaktivista, Anna Holland és Phoebe Plummer a londoni Nemzeti Galéria falai között hajtotta végre az egyik legismertebb akcióját. 

A híres festmény, Vincent van Gogh 1888-as Napraforgók című alkotása lett célpontjuk, aminek az üvegére Heinz paradicsomlevest öntöttek.

Elvileg az alkotásnak nem esett baja, de az akció világszerte óriási felháborodást keltett. A demonstráció célja: felhívni a figyelmet arra, hogy a fosszilis energiahordozók használata milyen pusztító hatással van a bolygóra.

Ezt is ajánljuk a témában

Mégis a napfény és a felhők, nem pedig a szén-dioxid alakítja a Föld klímáját?

Világszerte eluralkodott a szén-dioxid-narratíva, amely szerint csak a kibocsátások folyamatos emelkedése okozza a klímaváltozást. Egy komoly iparág épült rá, kereskedelmi elszámolási rendszer, és többen nagy üzletet csinálnak belőle. Az ember megoldotta: egy kicsit fizet a kibocsátásért, és ugyanannyit, ha nem többet fogyaszthat. Nemrég Ned Nikolov és Karl Zeller egy tanulmányt tettek közzé, amely szerint a közelmúltban bekövetkezett felmelegedés nem a növekvő szén-dioxid eredménye.

A provokáció hatalma 

Holland és Plummer állítása szerint azért választották a Van Gogh festményt, mert az emberek sokkal jobban felháborodnak egy műalkotás megsértésén, mint a bolygónk pusztulásán. 

A két fiatal célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a klímaválságra. Akciójuk során azt kérdezték: „Mi ér többet, a művészet vagy az élet?”

A provokáció tudatos volt – a „Just Stop Oil” mozgalom részeként meg akarták mutatni, hogy a radikális cselekedetek képesek elérni a társadalmi figyelmet.

A brit kormányzat kemény kézzel súlyt le

A brit hatóságok nem hagyják válasz nélkül az egyre gyakoribb klímaaktivista akciókat. A lap kitér arra, hogy a demonstrálók gyakran állítanak le forgalmas autópályákat, akadályoznak sporteseményeket, vagy éppen kulturális szimbólumokat támadnak meg, mint amilyen a Stonehenge vagy Van Gogh festménye. 

Ezért a brit kormány egyre szigorúbb szabályokat vezetett be a demonstrációk visszaszorítására, és számos aktivistát – köztük Hollandot és Plummert is – letartóztatták és bíróság elé állították.

Környezetvédelem vagy bűncselekmény? 

A Politico szerint a közvélemény megosztott a klímaaktivisták radikális módszereivel kapcsolatban. Egyesek hősként tekintenek rájuk, akik megpróbálják megmenteni a bolygót, mások viszont 

a társadalmi rendet fenyegető bűnözőként látják őket.

A cikk alig leplezett szimpátiával jelzi: Holland és Plummer számára az eljárás során az volt a legnagyobb csalódás, a bíróság nem engedte meg, hogy a klímaválságot védelmi érvként használják fel. A bíró kijelentette, hogy a motivációik nem mentesítik őket a jogsértés alól.

Radikalizáció egy sötét korszak után 

A cikk kitér arra, hogy mindkét fiatalt a Covid-járvány és a klímaváltozás okozta depresszió vezette a radikális aktivizmus felé. Holland számára konkrétan maga a klímaváltozás jelentette a legnagyobb fenyegetést a jövőre nézve, míg Plummer a drámai időjárási események miatt vált egyre elkeseredettebbé. 

Mindketten csatlakoztak a „Just Stop Oil” mozgalomhoz, szerintük ez az egyetlen eszköz, amellyel megakadályozhatják a „bolygó végzetes károsodását”.

Fotó: Just Stop Oil / AFP) 

A Politico szerzője leszögezi: a klímaküzdelem és az aktivizmus nem ért véget Holland és Plummer bebörtönzésével, egy héttel ítéletük után újabb aktivisták dobtak levest Van Gogh másik napraforgós festményére.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trüpéma
2024. október 03. 13:08
A napraforgóolajból készült bioüzemanyag is veszélyes? Annyira átmosták az agyukat, hogy depressziósak lettek, nem tettrekészek, pedig arra lenne szükség, és a felnőtt zöldapostolok hibásak az ügyben.
2024. október 03. 12:50 Szerkesztve
A büntetésnek elég jó lenne, hogy amikor buszra szállnak, autóba ülnek, repülőre szállnak minden alkalommal 1 dl gázolajat meg kéne inniuk. Aztán utána öntögethetnék a paradicsomot.
fogas paduc
2024. október 03. 12:50
Ha öngyilkosok lettek volna, azzal sokat tettek volna a környezet védelméért.
fenris
2024. október 03. 12:46
baszki, ezeket le kéne ültetni egy asztalhoz, és adni nekik festéket, meg vásznat. Két kiút volna a szobából: Egy hiteles repró megfestése, vagy felállni az asztalra, és a kampóról lógó kötéllel is ki lehetne jutni, ha jól tudnak hurkot kötni. Aki élve jut ki, az megtanulja értékelni a műalkotásokat. Aki nem, az meg legalább nem termel több széndioxidot meg metánt, ami ugye fontos és jó dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!