Megcsinálta: elsüllyesztette a 100 millió dollárt érő új-zélandi hadihajót Szamoa partjainál az lmbtq-kapitány

2024. október 08. 07:18

Ez Új-Zéland első tengeri vesztesége a 2. világháború óta.

2024. október 08. 07:18
null

Nyitókép forrása: Tom Udall X-oldala

Új-Zéland vizsgálatot indít a HMNZS Manawanui elsüllyesztésével kapcsolatban, miután a hajó egy zátonynak ütközött és elsüllyedt Szamoa déli partjainál. A 85 méteres hajó szombat este futott zátonyra, mintegy két kilométerre délre Siumu falutól. A balesetet követően Yvonne Gray kapitány utasította a legénységet, hogy hagyják el a hajót mentőtutajok és kisebb hajók segítségével – írta meg az ABC News.

A fedélzeten tartózkodó 75 ember sikeresen kijutott a partra, noha a viharos tengeren való mentés több mint 5 órán át tartott. Taloaileono Vasasou, egy közeli falu polgármestere elmondta, hogy helyi lakosok is részt vettek a mentésben.

Férfiak a falunkból, akik a tengerparton élnek, segítettek a rendőröknek, amikor a legénységet mentették

 – nyilatkozta Vasasou az ABC-nek.

Forrás: Handout / NEW ZEALAND DEFENCE FORCE / AFP

Az egyik mentőtutaj felborult, így az utasok kénytelenek voltak a zátonyon keresztül gyalog elérni a szárazföldet, többen közülük orvosi ellátásra szorultak. Vasárnap reggelre a hadihajó kigyulladt és elsüllyedt.

Ez az incidens Új-Zéland első haditengerészeti vesztesége békeidőben, és az első a második világháború óta. 

Azonnali tisztítási munkálatok kezdődtek, és vizsgálatot indítottak, hogy a hajó roncsait meg lehet-e menteni a tengerfenékről. Judith Collins védelmi miniszter elmondta, hogy a legfontosabb prioritás az, hogy a legénység minden tagja biztonságosan elhagyta a hajót, de hangsúlyozta a környezetvédelmi szempontok jelentőségét is.

A fedélzeten rengeteg olaj van. Kenőolaj, hidraulikaolaj, dízel… mindent meg kell tennünk, hogy ne hagyjuk ezt így

– nyilatkozta Collins a Newstalk ZB-nek.

Jelentősek a környezeti károk

Manu Percival, egy helyi szamoai lakos a Radio NZ-nek nyilatkozva elmondta, hogy az olajszennyezés több kilométeren keresztül kimutatható a part mentén, ami valószínűleg „hatalmas hatással” lesz a környezetre „A hatás elképesztő. Rengeteg zöld tengeri teknős él ott, és tüskés ráják is. A hajó egy hatalmas sós vízi lagúnában süllyedt el, amely számos élőlénynek ad otthont, beleértve a kókuszrákokat is. Ez mindannyiukat érinti” – figyelmeztetett Percival. „A teknősök tápláléka, a tengerifű is szennyezett lesz olajjal.” – tette hozzá.

Taula Leituala, egy helyi lakos is aggodalmát fejezte ki a környezeti károk miatt, különösen az esetleges olajszennyezés kapcsán. 

A kormányunknak segítenie kell falunkat, hogy megvédjük a környezetünket, különösen a tengert és a korallzátonyokat

– mondta Leituala az ABC-nek.

Homoszexuális kapitány a hídon

A szerencsétlenül járt HMNZS Manawanui kapitánya az LMBTQ-közösséghez tartozó Yvonne Gray parancsnok, aki eredetileg tanárnak készült, majd később mégis a haditengerészetet választotta. Korábban a brit haditengerészetnél szolgált, ahol 1993-ban kezdte pályafutását. 2012-ben Új-Zélandra költözött a feleségével, és csatlakozott az új-zélandi haditengerészethez – írta meg a Stuff.

A haditengerészet vezérkari főnöke, Garin Golding ellentengernagy szerint Gray döntése, hogy elrendelte a hajó elhagyását, kulcsszerepet játszott abban, hogy senki sem vesztette életét. Judith Collins védelmi miniszter is elismerően nyilatkozott Gray vezetői képességeiről, és az evakuálást „valódi sikernek” nevezte.

A vizsgálóbizottság már megkezdte munkáját az üggyel kapcsolatban, amely az első békeidőben történt legnagyobb hajóvesztés az új-zélandi haditengerészet történetében.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2024. október 08. 12:02
"Judith Collins védelmi miniszter is elismerően nyilatkozott Gray vezetői képességeiről, és az evakuálást „valódi sikernek” nevezte." Ezek szerint az ukránok is sikert sikerre halmoznak. 😏
dodek4b
2024. október 08. 11:19
És mi van ha ez nem egyéb , mint egy jól kitervelt biztosítási csalás ?
Tuners
2024. október 08. 11:08
“És az evakuálást „valódi sikernek” nevezte” 😂😂😂 Sok hasonló sikert kívánok a többi brit kapitánynak is.
zabszem
2024. október 08. 10:58
Hát, mondjuk választhattak volna egy alkalmas kapitányt is... Elképzelhető, hogy nem akadt olyan, aki meleg is... Azért hadihajó vezetéséhez értő ember, mi több kapitány, férfiban sem mindennap esik le az égből.... Nemhogy melegből.... De örüljünk... Mi lenne, ha még egyszerre is kellene teljesíteni a progresszív kvótákat? Esetleg nemi identitászavaros, női, színesbőrű, rokkant kapitány kerestetik az új-zélandi haditengerészet keretébe! "Előnyben, ha láttál már hadihajót élőben" jeligére....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!