Kiborult a Politico: EU-s támogatással toloncolja ki a migránsokat Törökország

2024. október 11. 14:39

Az EU-n kívül működik az uniós kitoloncolás.

2024. október 11. 14:39
Turkiye rescued 44 irregular migrants in Izmir province

Fotó: Turkish Coast Guard / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

A Politico riportban számol be arról, milyen történetekkel találkozott az EU kapuin kívül élő migránsokkal kapcsolatban. Sami, egy a lap szerint 26 éves szíriai fiatalember egy EU által finanszírozott törökországi menedékközpontban élt. Ennek kapuinál török rendőrök eszméletvesztésig verték, majd feltették őt egy buszra és elvitték a háborús zónába, ahonnan évekkel ezelőtt megszökött.

Ezt megelőzően három hónapig tartózkodott a törökországi menekültközpontban, ami a lap szerint „szörnyű” volt, ugyanakkor az EU zászlóin mindenen ott voltak, az ajtóktól, ablakoktól a szappanokig, párnákig, paplanokig.

Az EU a 2015-ös migrációs válság óta több emilliárd eurót adott Törökországnak 

a Szíriából elmenekült több millió ember ellátására. Ez volt az EU eddigi legnagyobb humanitárius szerepvállalása, de ahogy a Politico megjegyzi, ez nem önzetlenség volt, hanem annak elérése, hogy minimalizálják az EU-ba tovább állni szándékozó migránsok számát.

Törökországban viszont elege van az EU pénzén eltartott migránsokból is, és elkezdte Szíriába, Afganisztánba és más országokba visszatoloncolni a menekülteket. Sok érintett migráns nemtörődömségről, kínzásokról és elutasításokról számolt be. Az uniós intézményeket ugyan rendre értesítették a problémákról, de a Bizottság figyelmen kívül hagyta a jelzéseket.

A cikkben bemutatott Sami és édesanyja 2019-ben ment át Törökországba, ahol megtűrték őket. De a törökök türelmének is vége szakadt mostanra, a szíriai és más migránsok tömege most már a politikai viták tárgya. Erdogan török elnök egymillió menekültet akar észak-szíriai „biztonságos zónákba” áttelepíteni. 

Erdogan politikai ellenfele, Kemal Kilicdaroglu viszont az összes szíriait kiebrudalná Törökországból.

Törökországban most 32 „eltávolítási központ” működik, 20 ezer férőhellyel, amik a kitoloncolást szolgálják. Az Európai Bizottság szerint szükség van ezekre a központokra a migráció „menedzselése” miatt. A Politicóval azt közölték: nem születtek jelentések az EU által finanszírozott felszerelésekkel való visszaélésekről, de minden vádat kivizsgálnak, ha van rájuk bizonyíték.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter augusztusban arról beszélt: az „irreguláris migránsok” kitoloncolása folyamatosan gyorsul, 14 hónap alatt 160 ezer embert toloncoltak ki, ez több, mint az összes EU-tagállam kitoloncolása együttvéve.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2024. október 11. 17:03
ugye,hogy megy ez csak csinálni kell
optimiska-2
2024. október 11. 16:53
A "felvilágosult" nyugat megjelenésével a pusztulás, vér. szenvedés is megjelenik. Lelkendezve támogatták az arab tavaszt, döntöttek kormányokat, következmények: szenvedés, háborúk, illegális migráció stb. Ezek az idióták akarják irányítani a világot.
sexykitty-5000108
2024. október 11. 16:20
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­­e­­­l­d­­­ ­a­ ­­s­­­z­e­­x­­­i­­ ­­­p­­u­­n­­c­­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
iphone-13
2024. október 11. 16:18
MINDENT BELE! AZ ÖSSZES MOCSKOS MIGRIT BE KELL VAGONÍROZNI ÉS IRÁNY HAZA MIND AZ ÖSSZES. EURÓPA NEM A TETVES LÉHŰTŐ TERRORISTA MIGRIKÉ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!