Hit, család, szólásszabadság – JD Vance mentora lerántotta a leplet arról, miért Trump alelnökjelöltje a republikánusok jövője

2024. október 02. 19:01

Egy új transzatlanti konzervatív mozgalom szerveződhet JD Vance köré.

2024. október 02. 19:01
US Vice Presidential nominee JD Vance holds campaign rally in Radford, Virginia

Nyitókép: Logan Cyrus / AFP

 

JD Vance, Donalt Trump alelnökjelöltje a nemzeti érzelmű emberek egy újfajta hőse, aki mögött egy nemzetközi bázis áll, ez pedig rémálom a demokraták és a progresszívek számára, hangzott el a Politico Power Play podcast műsorában.

A portál újságírója Dr. James Orr, a Cambridge-i Egyetem vallástudományi docensével és Rod Dreherrel készítette interjút arról, hogy mi áll az alelnökjelölt népszerűsége mögött, és milyen politikát fog képviselni Vance, ha Donald Trump nyeri a novemberi elnökválasztást. 

Ezt is ajánljuk a témában

Dr. Orr a tudományos munka mellett jelentős politikai szerepet is vállal, számos ismerte konzervatív gondolkodó – többek között Jordan Peterson – is rendszeresei felkeresi cambridge-i otthonában. Dr. Orr szerepet vállal annak az új jobboldali politikai műfajnak a kidolgozásában, amely egyesíti a tradicionalizmust és a közösségi média adta lehetőségek kiaknázását. És olyan fiatal új fiatal jobboldaliakkal tevékenykedik együtt, akik még hosszú karrier előtt állnak. 

Ez a most szerveződő mozgalom arra törekszik, hogy bármi is legyen a novemberi elnökválasztás kimenetele legyen egy szoros hálózata a transzatlanti konzervatívoknak. „Az én életemben nem láttam még olyat, hogy egy ilyen perspektívával rendelkező politikus üljön az alelnöki székben” – mondta Dr. Orr. 

Vance egy másik erős támogatója Rod Dreher, aki hasonló reményeket táplál a politikussal kapcsolatban. 

„JD-t körülbelül öt évvel ezelőtt ismertem meg néhány közös barátomon keresztül, és azonnal jóban lettünk, főleg azért, mert közös volt a vallási érdeklődésünk. Akkoriban sokat gondolkodott a valláson: épp az előző évben tért át a katolikus hitre” – mondta Dr. Orr.

„Az ő gondolkodása egyfajta egyensúlyozás a régi baloldal és a régi jobboldal között. Érti az erény nyelvét,  a fegyelem, a rend és a stabil otthonok fontosságát, amelyek a jobboldalról származnak”. Ugyanakkor, teszi hozzá Dr. Orr, ebben egyfajta kegyetlenéget is felfedezett – vonakodást a rossz viselkedés tragikus következményeinek meglátásától.

„A baloldalt is megvizsgálta, és és azt látta, hogy dicséretes az elköteleződé a marginalizáltak iránti együttérzés iránt, de ez csak egyfajta vég nélküli együttérzés volt – egy olyan együttérzés, amely nagyon gyorsan átcsaphat egyfajta engedékenységbe” – fogalmazott Dr. Orr. 

A kereszténységben és különösen a katolicizmusban egyensúlyt lát az egyéni törékenység, kudarc, hibásság és egyfajta megváltó dimenzió hangsúlyozása között” 

– magyarázta.  

A Politico újságírója ezzel szemben azzal vádolja Vance-t, hogy összeesküvés-elméleteket terjeszt, és „eladta a lelkét”, a Trump-kampány durvaságának. 

Ezekre vádakra Dr. Orr úgy válaszolt: 

Rendkívül szókimondó, de rendkívül következetes, erre  őszintén szólva szükség van manapság a politikában, amikor olyan nagy tét, mint most.

De határozottan van egy szakadék aközött, amilyen a magánéletben, ahol nagyon szelíd, nagyon visszafogott, nagyon elgondolkodó, nagyon csendes, egy értelmiségi” – tette hozzá. 

Arról, hogy a Dr. Orr által csak Vanceizmusnak hívott néztrendszer mit tud nyújtani a világnak a következőket mondta: habár sokféle nézet keveredik benne, de egy biztos pontja van. Dr Orr. és Dreher szerit is Vance a MAGA-mozgalom „természetes örököse” lesz az amerikai külpolitikát tekintve. Amennyiben a jövőben elnök lesz belőle, akkor sokkal nagyobb szerepet fog vállalni abban, hogy az Egyesült Államok hogyan reagáljon a világot érintő krízisekre.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2024. október 02. 19:32
Éppen a libernyák amcsi média írta, hogy Vance Orbán Viktor barátja is. Ezt a WaPo ugyan elrettentésnek szánta, hiszen a ballibbant oldalon OV a mumus Amerókában is. Viszont konzervatív oldalon még népszerűbbé teszi a magyar miniszterelnököt.
sexykitty-5000102
2024. október 02. 19:08
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­­p­u­n­c­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 02. 19:08
jdvanceindrag.com Nem csak transzatlanti, transzvesztita is a kis JD! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!